V červnu rostl vývoz i dovoz. Vývoz ale mnohem rychleji

ČTK ČTK
6. 8. 2012 9:58
O necelá tři procenta se zvýšil i dovoz automobilů

Praha - Zahraniční obchod skončil v červnu přebytkem 29,4 miliardy korun, což je meziroční zlepšení o 11,8 miliardy korun a nejvyšší kladná bilance ve druhém čtvrtletí letošního roku. Vývoz vzrostl o 5,6 procenta a dovoz o 0,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Přebytek v červnu meziročně vzrostl zejména u strojů a dopravních prostředků o 5,3 miliardy korun, u polotovarů a materiálů o 2,2 miliardy, u průmyslového spotřebního zboží o 1,9 miliardy korun a u nápojů a tabáku o 0,2 miliardy korun.

Deficit se zmenšil u minerálních paliv o dvě miliardy a u potravin a živých zvířat o 0,2 miliardy korun. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance obchodu se surovinami o 2,2 miliardy korun a naopak prohloubení schodku o 2,4 miliardy korun zaznamenal ČSÚ u chemických výrobků.

Zvýšil se vývoz automobilů

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků v červnu meziročně vzrostl o 5,8 procenta, tedy o bezmála osm miliard korun. Zvýšil se hlavně vývoz automobilů a také výpočetní techniky. O téměř tři miliardy korun klesl vývoz telekomunikačních zařízení.

Dovoz strojů a dopravních prostředků v červnu meziročně vzrostl o 2,7 procenta, z toho o 2,6 procenta byl vyšší dovoz aut. Pokles byl zaznamenán u dovozu telekomunikačních zařízení o půl miliardy korun. Dovoz minerálních paliv meziročně klesl o 5,5 procenta.

 "Dovoz ropy se v hodnotovém vyjádření zvýšil o 11,2 procenta, zatímco v naturálním vyjádření klesl o 11,9 procenta. Dovoz zemního plynu byl nižší o 18,2 procenta v hodnotovém vyjádření a o 34,5 procenta v naturálním vyjádření," uvedli statistici.

 

Právě se děje

Další zprávy