V březnu se stavělo o čtvrtinu více

čtk, hpv
15. 5. 2007 9:25
Stavařům pomohlo ideální počasí
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stavaři za sebou mají úspěšný březen. Oproti loňskému roku realizovali o 26,4 procenta více staveb a pokračovali tak v několikaměsíčním růstu odvětví.

Stavební produkce již čtvrtý měsíc po sobě roste dvouciferným tempem, oznámil dnes Český statistický úřad.

V Česku se staví rekordní počty nových bytů. Důvodem je stále vysoká poptávka lidí o bydlení. Potvrzují to jak developerské firmy, tak i hypoteční banky.

Podle údajů ČSÚ se v republice za první tři měsíce letošního roku začalo stavět 9165 bytů - tedy o půl procenta více než ve stejném období loňského roku. Dokončeno bylo 8337 bytů - o pětinu více než v 1. čtvrtletí 2006.

Přibývá hypoték a bytů

Zájem lidí o koupi bytů je v porovnání s uplynulým rokem vyšší," říká například Ondřej Šuch, mluvčí společnosti Skanska.cz. Stejný názor zastává i majitel společnosti Central Group, Dušan Kunovský. Oba to přitom dokládají na rostoucím množství prodaných bytů a rodinných domků.

Také hypoteční banky evidují stále rostoucí počet klientů. V 1. čtvrtletí 2007 bylo podle informací ministerstva pro místní rozvoj uzavřeno téměř 18 tisíc smluv na hypoteční úvěry v hodnotě 35 miliard korun. To ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 představuje růst počtu smluv o 33 procent a růst objemu o 35 procent.

Ke stavbě je zapotřebí náročná technika. Na místě bude dokonce vybudována dočasná mobilní betonárna, která usnadní jinak komplikovanou (a pro okolí jistě nepříjemnou) dopravu odpovídajícího množství betonu.
Ke stavbě je zapotřebí náročná technika. Na místě bude dokonce vybudována dočasná mobilní betonárna, která usnadní jinak komplikovanou (a pro okolí jistě nepříjemnou) dopravu odpovídajícího množství betonu. | Foto: Tomáš Adamec

Bytovou výstavbu podle nich podpořily i připravující se změny DPH na bytovou výstavbu od ledna příštího roku a rekordně teplá zima. Ta umožnila vyšší nasazení techniky i lidí. Dlouhodobě se nejvíc bytů staví v okolí velkých měst, hlavně Prahy, a ve Středočeském kraji.

I když se stavebnictví v Česku výrazně daří, v zahraničí se již mluví o tom, že realitní bublina praskla.

Ohromný propad poptávky a to především po bydlení - zaznamenalo v uplynulých týdnech Španělsko.

 

Právě se děje

Další zprávy