Už je to tu: Ceny bytů poprvé za tři roky klesají

Veronika Skálová Veronika Skálová
2. 2. 2009 16:00
Ceny bytů v Praze klesly na konci roku o 1,7 procenta, v lednu v celém Česku o 4,5 procenta.
Cena bytů v Praze klesala nejvíc od roku 2005. Pohled na Prahu 4
Cena bytů v Praze klesala nejvíc od roku 2005. Pohled na Prahu 4 | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Vyčkávání a pečlivé sledování cen bytů se zřejmě může vyplatit. Průměrná cena bytu v České republice totiž podle statistik v lednu klesala. Ve výsledku se snížila o 4,5 procenta.

Uvádí to zde společnost EuroNet Media, která mapuje ceny téměř 50 tisíc nemovitostí na území České republiky.

Podle těchto údajů začal pokles cen vloni v říjnu, v prosinci jej vystřídal nárůst průměrné ceny o šest procent, ale v průběhu ledna ceny opět klesaly.

"Za poslední měsíc se průměrná cena bytů snížila z 2 227 tisíc na 2 123 tisíc korun. Došlo k plošnému zlevnění všech kategorií bytů s výjimkou 1+1. U těch jsme zaznamenali v lednu nečekaný nárůst cen," uvedl na serverech společnosti EuroNet Media Michal Pich.

Josef Uchytil z poradenské společnosti Partners
Josef Uchytil z poradenské společnosti Partners | Foto: Aktuálně.cz
Poradna:
Jak financovat vlastní bydlení? Odpovědi na vaše otázky

Průměrná cena bytů klesala ve všech okresech s výjimkou Strakonicka, Jablonecka, Uherskohradišťska a Chebska. Nejlevnější bydlení se dalo pořídit na Teplicku, v průměru za 681 tisíc. Naopak nejdražší lokalitou je tradičně Praha 1. průměrná cena bytu zde dosahovala 7 miliónů 869 tisíc korun.

Ceny spadly poprvé od roku 2005

Pokles cen potvrzují i údaje Českého statistického úřadu. Podle něj v posledním čtvrtletí loňského roku nejvíc klesala hodnota bytů v Praze, a to o 1,7 procenta. Spadla tak poprvé od roku 2005. Soustavný růst cen se podle ČSÚ zastavil i v rámci celé České republiky.

Naplňují se tak předpovědi odborníků. Ti sice upozorňují, že leden je z hlediska trhu s realitami vždy slabší než zbytek roku, pro letošní rok však předpovídají pokles cen nemovitostí.

Nejvíc by podle nich měla spadnout hodnota starších bytů v horších lokalitách. Někteří realitní makléři předpovídají jejich zlevnění až o 20 procent. Novostavby si podle nich povedou lépe, zatím u nich předpokládají pouhé stagnování ceny.

"Pro další vývoj cen bytů v letošním roce budou nesmírně důležité další dva měsíce. Jaro bývá zpravidla považováno za nejsilnější období pro obchod s realitami. Buď můžeme očekávat stabilizaci cen nemovitostí nebo další zlevňování, které by se mohlo přenést i do dalších měsíců," předpověděl Pich.

 

Právě se děje

Další zprávy