Uvařte si podle receptů muže, co se soudí o 120 miliard

15. 9. 2008 7:00
Dnes začíná soud v kauze zkrachovalé IPB

Praha - Dnes začne v Praze jedno ze dvou soudních jednání, v nichž opět ožívá kauza zkrachovalé Investiční a poštovní banky. V této je na straně žalované nucený správce IPB Petr Staněk, kterého do potápějící se banky vyslala ČNB. Požadavek žaloby? Celých 40 miliard korun.

Za dva měsíce pak brněnský soud začne projednávat žalobu na antimonopolní úřad, a tentokrát půjde dokonce o dvojnásobek.

Žalobcem je švýcarská firma SPB Consortium, která spory jako budoucí pohledávky odkoupila. Původně byli žalobcem akcionáři IP banky, nástupnické společnosti po zkrachovalé IPB, respektive IP banka sama.

Čtěte podrobnosti:
Tajemní Švýcaři se soudí o dalších 40 miliard

Je libo soufflée?

Co je SPB Consortium zač? Původně byla ve Švýcarsku zapsána jako OJC Oriental Jade Corporation. Jejím současným majitelem je privátní bankéř Ivo J. Bechtiger.

Internetové stránky společnosti www.spbc.ch jsou na informace dost skoupé, naopak osobní stránky Bechtigera www.ijb.ch jsou mnohem zajímavější.

Na nepříliš profesionálně zdařilých stránkách se lze v záložce 'Privat' dočíst například, že v prosinci roku 2006 se objevila v Rakousku nová známka s hodnotou 0.57 eura a obrázkem Iva Johannese Bechtigera. Koláž čtenáři vlastně sděluje, že Bechtiger, ročník 1957, oslaví své padesáté narozeniny.

V dalších záznamech je možné se dozvědět, kdy zesnula bankéřova matka, jak časté je jméno Ivo, případně že v roce 1994 dostal Bechtiger lovecký oblek. Většinou je dostupná i fotodokumentace.

Zájemce si pak v další záložce 'Rezepte' může s možným budoucím miliardářem také uvařit. Je libo filet Wllington nebo snad soufflée? Na krémovou chřestovou polévku je třeba si počkat, tato stránka je teprve v přípravě.

Zajímavé jistě bude, jaký vtip pošle v den vynesení rozsudku doktor Bechtiger svým příznivcům, kteří se zaregistrovali na www.ijb.ch/humor. Ti jsou totiž na mailing listu, kam Bechtiger zasílá vtipy.

Připijme si sektem na zdraví

V Česku pak Švýcary zastupuje karlínská společnost Deredes. Ta se má specializovat na vymáhání a správu pohledávek. Obchodní rejstřík však o takovém předmětu podnikání mlčí. Zapsáno má firma velkoobchod, poskytování software, zpracování dat a služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy.

Na její internetové stránce www.checkout.cz se již však pohledávky objevují. Dokonce se firma prezentuje jako jednička ve vymáhání pohledávek.

Pozornost přitahuje například návrh mandátní smlouvy, podle které má Deredes vymáhat pohledávky. Z jejích ustanovení stojí za povšimnutí například řešení případných sporů smluvních stran. V tomto odstavci se strany zavazují, že pokud se žalovaný do sedmi dnů od doručení žaloby nevyjádří k žalobě, jsou skutečnosti uvedené žalobcem považovány za nesporné.

Třešničkou na smlouvě je pak možnost zajistit si zakřížkováním VIP služby. Za necelých pět tisíc korun si zájemce může zajistit rychlejší vyřízení, údajně se doba zkrátí až o padesát procent, a také luxusní uvítací balíček. Ten obsahuje například příručku věřitele či propagační materiály Deredes jako kovový zapalovač, svítící pero či náprsní butylku.

"A aby Vaše uvítání ve VIP klubu bylo úplně dokonalé, dostanete od nás k přiťuknutí láhev Bohemia Sektu zdarma," končí odstavec lákající klienta na VIP služby.

 

Právě se děje

Další zprávy