Útraty za IT narostou o 5,3 %. Lidé chtějí notebooky

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 4. 2010 8:50
Výdaje za počítače a snimi související služby a vybavení porostou pomalu, ale jistě i příští rok.
Výdaje za hradware letos potáhnou spotřebitelé. Firmy se proberou za čtyři roky. Ilustrační foto.
Výdaje za hradware letos potáhnou spotřebitelé. Firmy se proberou za čtyři roky. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Stamford - Lidé, které živí informační technologie, zkráceně IT, nemusí mít o své živobytí obavy. Podle odhadu výzkumné společnosti Gartner totiž letos celosvětové výdaje na informační technologie o 5,3 procenta vzrostou a dosáhnou 3,39 bilionu dolarů.

Vývoj se nemá podle expertů změnit a v roce následujícím, kdy výdaje porostou ve srovnání s rokem 2010 o 4,2 procenta a přesáhnou 3,5 bilionu dolarů.

"Dobré prodeje v posledním loňském čtvrtletí spolu se silným mimosezónním zájmem o hardware v letošním prvním čtvrtletí a pokračujícím zlepšováním světové ekonomiky zakládají na slušný růst útrat za IT pro letošní rok," konstatoval Richard Gordon, viceprezident pro výzkum společnosti Gartner.

Zároveň upozornil, že čtyři procentní body z tohoto růstu budou projevem poklesu hodnoty dolaru ve srovnání s uplynulým rokem.

Firmy ještě s nákupy otálejí

Prodej zboží z oblasti informačních technologií budou držet především spotřebitelé, jejichž poptávka po přenosných počítačích bude motorem vývoje. Podle společnosti Gartner poroste letos i prodej pro firemní zákazníky, ale nedostane se na úroveň roku 2008 nejméně další čtyři roky.

"Hardware zažil v loňském roce nejprudší pokles v útratách ze čtyř hlavních oblastí informačních technologií. Podle předpovědi ale v letošním roce zažije nejsilnější oživení," dodal George Shiffler, ředitel výzkumu společnosti Gartner.

Stejně silně jako útraty za hardware, tedy o 5,7 procenta, mají v letošním roce růst už jen platby za IT služby, za něž se na světě letos utratí 821 miliard dolarů. Oblast softwaru a oblast telekomunikací porostou letos obě z hlediska výdajů o 5,1 procenta. Největší sumy bude letos inkasovat právě oblast telekomunikací, za něž se na světě zaplatí téměř dva biliony dolarů.


 

 

Právě se děje

Další zprávy