Útok na potěšení Čechů, v neděli se nenakupuje

Tomáš Fránek
16. 6. 2011 9:20
Odbory zakládají celoevropskou alianci, která chce zakázat nedělní prodej
Foto: Jan Langer

Brno/Vídeň - České rodiny míří v neděli po obědě místo tradiční návštěvy obchodních center do přírody na výlety.

Že to není reálné a v Česku nad zelení vyhrává spíše plnění nákupních košíků? Zatím určitě, ale chystá se ostrý celoevropský frontální útok na nedělní otvírací dobu obchodů. Česko nevyjímaje.

V Bruselu za podpory církve už v pondělí chystají vlivné německé a rakouské odbory založení Evropské aliance pro neděli.

Cílem aliance je přitom prosadit zákaz nedělního prodeje a výrazné omezit také prodeje v noci. České odbory se zatím jednání zúčastní jako pozorovatelé, pozdější připojení k iniciativě však nevylučují.

Rodiny mají být spolu

"V neděli mají rodiče a děti trávit čas spolu. Pokud ale lidé musí pracovat i v neděli, je obtížné, aby vedli kvalitní rodinný život," je uvedeno v zakládající listině Aliance proti nedělním nákupům. Aliance, kterou podpořila i církevní Rada biskupských konferencí, chce přesvědčit evropské politiky, aby zakázali nedělní prodej v celé EU.

Především sdružení z Rakouska a Německa přitom mají velký vliv a také úspěchy v boji s bohatými obchodníky a velkými nadnárodními firmami. V Německu tak církve s odbory prosadily u Ústavního soudu zákaz nedělního prodeje o adventu.

V Rakousku zase nyní zablokovaly odbory plány jednoho z nejznámějších rakouských podnikatelů, Richarda Lugnera. Vlastník nákupního centra Lugner City se totiž snažil přesvědčit úřady i odbory k tomu, aby souhlasily s otevřením centra i v neděli.

To ale odbory odmítly. "Práce v neděli má být výjimkou, a nikoli stát pravidlem. Bojujeme," řekl předseda odborů Wolfgang Katz. Majitel centra Lugner, který se proslavil jako hostitel slavných celebrit při vídeňském Plesu v opeře, se ale ještě obrátil na Ústavní soud.

Požaduje, aby byl zákaz nedělních prodejů zrušen, podle něj škodí podnikání.

Světit sedmý den

Prodejní doba je v Rakousku přesně stanovena. Obchody mohou otevírat v 6:00 hodin a zavírat nejpozději ve 21:00 hodin, v sobotu mohou prodávat nejvýš do 18:00 hodin. Celkem ale týdně nesmějí překročit 72 hodin.

Obchody ve Vídni zavírají ve všední den obvykle v 18:00 či maximálně v 19:00. V sobotu mívají otevřeno většinou jen dopoledne. Na nejznámější vídeňské nákupní třídě Mariahilfer Strasse se dá o sobotách nakupovat do 16:00.

Vídeňský radní pro obchod Fritz Aichinger uvedl, že obchodníci ve středu města nemají pořádné využití ani od pondělí do soboty, tak "proč by tomu mělo být jinak sedmý den".

Nedělní prodej je s výjimkou zakázán také v Nizozemí nebo Dánsku. Další zemí EU, která chce zakázat nedělní prodej, je Maďarsko.

V Česku se pokusy o zákaz prodeje v neděli objevily několikrát, naposledy před dvěma roky. České obchody mají přitom otevřeno téměř nepřetržitě, prodejny jsou otevřeny i na většinu svátků.

Obchodníci jsou nadto výrazně proti, nedělní prodeje totiž patří tržbami mezi nejúspěšnější dny v týdnu. Tvrdí proto, že pokud by nemohli v neděli prodávat, museli by propustit až deset procent zaměstnanců.

Posledního úspěchu ve vyjednávání s obchodními řetězci dosáhli zaměstnanci v roce 2009. To požadovali, aby obchody v Česku neprodávaly na Štědrý den. Nakonec obchody po tlaku zaměstnanců zkrátily otevírací dobu a zavíraly brzy odpoledne.

 

Právě se děje

Další zprávy