Útok na miliardovou firmu je podivný. Jde o šikanu?

Tomáš Fránek
4. 8. 2010 8:33
Rozhodnutí o zahájení insolvenčního řízení na společnost RI Okna vydal soud, který to udělat neměl
Dělníci na stavbě silnice v Ráječku.
Dělníci na stavbě silnice v Ráječku. | Foto: Veronika Skálová

Brno -  Zahájení insolvečního řízení s jednou největších tuzemských okenářských firem, společností RI Okna, provází pochybnosti a zatím vše nasvědčuje tomu, že jde o další případ insolveční šikany v Česku.

O zahájení insolvečního řízení na základě žádosti společnosti ATP Dukla SICE rozhodl Městský soud v Praze, ten k tomu není příslušný - sídlo firmy je totiž v Jihomoravském kraji a návrh na zahájení insolvenčního řízení tak měl dostat Krajský soud v Brně.

Městský soud tak včera sice rozhodl o zahájení insolvečního řízení, dnes ale vydal rozhodnutí, podle kterého jako nepříslušný soud o celé věci rozhodovat nebude a celou věc předává soudu do Brna.

Může to být neplatné

Podle několika verdiktů Nejvyššího soudu může být nepříslušnost soudu důvodem pro to, aby bylo jeho rozhodnutí neplatné.

Podle firmy RI Okna , jejiž tržby se loni blížily jedné miliardě, jde jednoznačně o insolvenční šikanu.

"Veškeré informace uváděné v insolvenčním návrhu jsou lživé a společnost RI OKNA se bude všemi dostupnými právními prostředky proti takovému nekalému jednání bránit," uvedl šéf firmy Petr Ingr.

"Zařadili jsme se mezi další renomované společnosti, které byly předmětem insolvenční šikany, například Strabag, Hochtief a další," dodal Ingr. Ten upozornil, že po Krejčířovi pátrá policie.

V policejní databázi je skutečně vyhlášeno pátrání po Stanislavu Krejčířovi, který má stejný datum narození i bydliště jako majitel firmy ATP Dukla. Pátrání po nezvěstné osobě je vyhlášeno od června letošního roku.

Podle návrhu poslaného pražskému soudu ale Krejčíř podepsal návrh na zahájení insolvečního řízení v Brně u notáře 28. července. V návrhu Krejčíř zmiňuje to, že RI Okna dluží různým firmám a institucím, mezi veřiteli jmenuje dokonce í dva nejvyšší šéfy a spolumajitele RI Oken.

Krejčíř, který má adresu shodnou jako je adresa českobudějovického magistrátu, je podle rejstříku vlastníkem čtyř firem, většina z nich funguje od loňského jara.

Firmy si na insolveční šikanu stěžují dlouhodobě. Postup bývá většinou podobný. Firma nebo jedinec podá insolvenční návrh na mediálně známou či velkou společnost. Záznamu ve veřejném insolvenčním rejstříku si všimnou média a o palcové titulky je postaráno.

Šikana bují

Za pár dní soud zjistí, že takzvaný věřitel například nedokáže prokázat oprávněnost své pohledávky nebo existenci dalšího věřitele a insolvenční řízení končí. Takhle vypadá insolvenční šikana, kterou zná stále větší množství firem.

Podle šéfů velkých stavebních firem je podávání insolvenčních návrhům kvůli malým dluhům po splatnosti velkým problémem trhu v Česku. Zveřejnění návrhu v insolvenčním rejstříku podle šéfů velkých firem kazí podnikům dobré jméno a může vyvolat řetězovou reakci.

Fakt, že insolvenční řízení slouží k tomu, aby firmy rychleji vymohly své dluhy, potvrzují také specializované společnosti.
Podle podniku Creditform podávají firmy insolvenční návrh ještě před vyčerpáním všech možnosti, jak se svých práv domoci. A to i přesto, že firma prokazatelně nesplňuje podmínky prohlášení za dlužníka podle insolvenčního zákona. 

 

Právě se děje

Další zprávy