Útlum v letectví: Ruzyní v lednu prošlo méně pasažérů

Ekonomika Ekonomika
6. 3. 2009 22:03
Počet cestujících klesl meziročně asi o 14 procent
Letadlo Boeing 767 - 300 ER se na první pohled nezdá tak obrovské, jak nakonec vypadá vedle menších letadel.
Letadlo Boeing 767 - 300 ER se na první pohled nezdá tak obrovské, jak nakonec vypadá vedle menších letadel. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Letišti Praha v lednu meziročně ubylo přibližně 14 procent pasažérů. S celkem 650 tisíci cestujícími za první měsíc roku tak Ruzyně pokračuje v poklesu z loňska. Vyplývá to z pátečních statistik letiště.

Také hustota provozu je nižší. V lednu odstartovalo či přistálo méně než 12 tisíc letadel. To je oproti loňsku o deset procent méně.

Nejvíce pasažérů cestovalo mezi Prahou a Moskvou. Výrazný, více než čtvrtinový propad nastal u letecké přepravy zboží a pošty. Celkem Ruzyně odbavila 2900 tun.

Za celý loňský rok letištěm prošlo rekordních 12,6 milionu pasažérů, o 1,5 procenta více než v roce 2007. Rekordu letiště dosáhlo díky úspěšné letní sezoně, v podzimních měsících kvůli krizi nastal propad.

Odliv pasažérů potkal Letiště Praha v době, kdy jej chce stát prodat strategickému investorovi. Podmínky soutěže by měla vláda projednávat zřejmě v září. Prodej může státu vynést až 100 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy