Utajené lahve s alkoholem? Drogerie stáhla Alpu

ČTK ČTK
19. 9. 2012 17:10
Má vysoký podíl alkoholu, ale nejde o lihovinu, zjistil nakonec řetězec
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Síť obchodů dm drogerie stáhla o víkendu kvůli prohibici z regálů Francovku Alpu, která obsahuje vysoký podíl alkoholu. Po pěti dnech ji řetězec začal ve středu opět prodávat.

Další obchody k podobnému opatření nepřistoupily. V ČR platí od pátečního večera zákaz prodeje lihovin s obsahem od 20 procent alkoholu.

dm drogerie se rozhodla ke stažení Alpy především z preventivních důvodů. "Výrobek obsahuje vysoký podíl etanolu - 60 procent. Nejedná se o produkt vhodný ke konzumaci, a proto chceme snížit toto riziko," zdůvodnila stažení produktu mluvčí firmy Eva Vaněčková.

"Po objasnění situace, že se v případě Alpy skutečně nejedná o lihovinu, které se týká opatření ministerstva zdravotnictví, se tento výrobek vrací zpět do regálů. Všem zákazníkům se omlouváme za způsobené komplikace," vysvětlila ve středu Vaněčková.

"Alpa se z drogerií Teta nestahuje, poněvadž i podle výkladu ministerstva zdravotnictví nejde o lihovinu. Zákaz se vztahuje jen na lihoviny (podle nařízení EU č. 110/2008 je lihovinou alkoholický nápoj), konzumní líh a tuzemák," uvedl mediální zástupce drogerií Teta Michal Donath.

Další drogistické řetězce k podobnému kroku nepřistoupily.

Podle mluvčího obchodního řetězce Tesco Jana W. Dvořáka Alpa zůstává v regálech, její prodeje se v posledních dnech nezměnily..

Ve stínu Draka. Valašsko svírá metanolová paranoia:

 

Právě se děje

Další zprávy