Ústecký dopravce musí zaplatit za nejezdící autobusy

Tomáš Fránek
10. 7. 2007 13:20
Antimonopolní úřad vyměřil pokutu 700 tisíc korun
Na Ústecku od 1. srpna nejezdí dvě třetiny autobusových linek
Na Ústecku od 1. srpna nejezdí dvě třetiny autobusových linek | Foto: Topí Pigula

Brno - Dopravní podnik Ústeckého kraje (DPÚK) musí za přerušení autobusové dopravy na severu Čech loni na konci léta zaplatit pokutu 700 tisíc korun.

Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže firma zneužila dominantního postavení na trhu. O odstávce dopravy měla krajský úřad informovat dříve. Úřad tak potvrdil své dřívější rozhodnutí. Firma tak už nemá možnost odvolání, ale může se obrátit na soud.

A to také udělá, potvrdil to mluvčí firmy Marek Zenkl.

Ústecký kraj zažil dopravní kolaps začátkem loňského srpna a v září, kdy na čtyři dny přestaly jezdit autobusy DPÚK. Samospráva dopravci vypověděla smlouvu, protože požadoval pro letošní rok na uhrazení ztráty z osobní dopravy 315 milionů korun.

Oznámení přišlo pozdě

Kraj tuto částku odmítl zaplatit, podle hejtmana byla příliš vysoká.

O přerušení dopravy informoval dopravní podnik s pětidenním předstihem. Podle šéfa antimonopolního úřadu Martina Peciny byly důvody k přerušení dopravy objektivní a odstávka byla v souladu se zákonem.

Dopravní podnik ale neupozornil kraj s takovým předstihem, aby stihl včas zajistit náhradní dopravce. "Každý normálně uvažující občan chápe, že za pět dnů nelze nahradit autobusové linky v celém kraji," uvedl loni ústecký hejtman Jiří Šulc.

Svým chováním navíc společnost podle antimonopolního úřadu poškodila cestující. V tu chvíli neměli alternativní možnost, na linkách nikdo jiný nejezdil.

Zneužití dominantního postavení netrvalo dlouho, proto firma dostala pokutu na spodní hranici. V maximální výši by mohl DPÚK zaplatit desítky milionů.

Pokuty i pro další dopravce

Nyní dopravu v kraji zajišťuje 11 firem, v příměstské oblasti Ústí nad Labem kraj o dopravci ještě nerozhodl.

Čtyři firmy, jež nově zajišťují dopravu, nedávno dostaly pokutu, a to přímo od krajského úřadu. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova dostal pokutu 955 000 korun, Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova 135 000 korun, Severočeská dopravní 50 000 korun a BusMat plus 5000 korun.

Firmy podle kraje porušily smlouvy, například tím, že používají zastaralé autobusy, neoznamují, kterým vozem pojedou, nebo jedou úplně jiným autobusem.

 

Právě se děje

Další zprávy