Ústavní soud kritizuje Kalouska: Nebojujete s hazardem

Tomáš Fránek
8. 9. 2011 16:50
Ministerstvo financí může rušit povolení na terminály, ale nedělá to
Gambler. Ilustrační snímek
Gambler. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

BrnoMinisterstvo financí nebojuje s rychle bujícím hazardem v Česku, i když k tomu má podle zákona pravomoci a mohlo by odebírat povolení fungujícím videoterminálům.

Ve svém rozhodnutí, kterým nechali v platnosti protihazardní vyhlášku Františkových Lázní, to dnes jasně řekli ústavní soudci. Podle soudců, jejichž výklad zákona je určující, totiž v platném loterijním zákoně existuje ustanovení, které umožňuje ministerstvu přezkoumat a rušit už vydaná povolení, kterými provoz videoterminálů na deset let v jednotlivých městech posvětilo.

A to v případě, že povolení vydaná na videoterminály jsou v rozporu s vyhláškami měst a obcí, tedy jsou v místech, kde by neměly být - u škol, nemocnic a podobných zařízení.  Jen v Brně za poslední zhruba půlrok vydalo ministerstvo licence na provoz 1500 videoloterijních terminálů, velká část (asi 1000) je v zónách, kde je město nechce.

Nezatěžujte nás

Ministerstvo ale povolení přezkoumat odmítá. Občanskému sdružení Brnění, které o přezkum požádalo, odpovědělo, že to nejde.
"Ministerstvo napsalo, že koná v souladu s platnou legislativou a ať se ho už na nic neptáme, že vyřizování našich dotazů na nezákonná povolení pouze zatěžuje chod příslušného odboru," uvedl Matěj Hollan ze sdružení Brnění.

Podle ústavních soudců je ale ministerstvo povinné povolení přezkoumat a případně zrušit, jiný postup protiústavně zasahuje do práv obcí. "Pokud tak ministerstvo financí nepostupuje, zasahuje do ústavního práva na územní samosprávu obcí," rozhodli jednohlasně soudci.

V loterijním zákoně podle generálního sekretáře soudu Tomáše Langáška existuje ustanovení, které ministerstvu umožňuje revidovat již vydaná povolení. 

"Pokud by to nebylo touto cestou řešitelné, je možné uvažovat o tom, jestli sám loterijní zákon není v tomto ohledu v rozporu s ústavním právem obcí na územní samosprávu," uvedl Langášek.

Ministerstvo financí uvedlo, že nemá verdikt k dispozici, stanovisko soudců týkající se postupu ministerstva je už přitom zveřejněno na stránkách ústavního soudu. "Budeme ho analyzovat a náš postup v rámci povolování, případně rušení stávajících povolení bude upraven," uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Podle něj musí mít obce vyhlášku, dle které musí být jasné, jaké automaty chtějí města a obce regulovat. 

Žádné velké zlepšení

Sněmovna včera schválila novelu loterijního zákona, ale i ta s největší pravděpodobností zamíří k ústavnímu soudu.

Obcím dává právo vyhláškami regulovat místa i čas provozování heren. Platnost licencí, které už ministerstvo financí udělilo videoloterijním terminálům, novela zkracuje z dosavadních deseti na tři roky.

Podle ombudsmana Pavla Varvařovského tak norma nerespektuje stanovisko ústavních soudců v průlomovém nálezu ohledně regulace hazardu v Chrastavě. 

Obce totiž podle novely ještě tři roky reálně nemohou regulovat již povolené videoloterijní terminály. "Tento soud se pravděpodobně bude muset popasovat i s novelou loterijního zákona. Musím vyjádřit zklamání, že to nemohu napadnout já, ale určitě se někdo najde," uvedl Varvařovský.

Vyhláška Františkových Lázní, kterou ústavní soudci dnes přes stížnost státu nezrušili, mířila na všechny automaty včetně terminálů, které povolovalo ministerstvo financí.

Herny ovládají města

Vyhláška označila hazard za potenciální ohrožení veřejného pořádku a vymezila automatům jedinou budovu kasina v Národní ulici. Tento cíl má město i do budoucna, řekla ČTK starostka Lenka Malkovská (ODS). Automaty a související jevy jako gamblerství podle ní kazí image lázeňského města.

"Ve všech možných provozovnách, které byly po celých Františkových Lázních, se rozšířily výherní automaty. Bylo to nekontrolovatelné. Začaly se k tomu připojovat různé sociopatologické jevy. Dokonce potom došlo k nějaké vraždě, která se s tím spojovala," uvedla Malkovská.

Když město postupně zakázalo asi 50 normálních automatů, brzy se na jejich místě objevilo téměř stejné množství terminálů povolených ministerstvem financí.

"Herny, lákající k okamžitým a zdánlivě snadným výhrám, se staly typickým koloritem nejen předměstí českých měst, ale už i jejich center a center menších obcí, a se všemi navazujícími společensky škodlivými aktivitami představují ohrožení veřejného pořádku a pokojného soužití v obci," napsali soudci v nálezu připraveném zpravodajkou Michaelou Židlickou.

 

 

Právě se děje

Další zprávy