USA mají rekordní rozpočtový deficit. 1,42 bilionu

Ekonomika Ekonomika
16. 10. 2009 22:32
Obama chce deficit postupně snižovat
Dolary. Ilustrační snímek.
Dolary. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Washington - Americký federální rozpočet dosáhl rekordní výše od druhé světové války. Potvrdilo to dnes ministerstvo financí.

Deficit stanovilo na 1,417 bilion dolarů. V přepočtu přes 24,5 bilionu korun. Jde o výsledky za fiskální rok, který v USA trvá od října do září dalšího roku.

Podle ministerstva jde o důsledek hospodářské krize, která vedla ke snížení daňových příjmů a naopak zvýšení státních výdajů do finančního systému (spočívající  zejména ve vládní podpoře bank a automobilového průmyslu). Rostly i sociální výdaje.

Prezident Barack Obama hodlá po odeznění krize a po hospodářském oživení deficit snižovat.

Ministerstvo financí ale přesto očekává velký deficit i v dalším fiskálním roce.

"Prezident je připraven spolupracovat s Kongresem na postupném snižování deficitu a na jeho udržování na snesitelné úrovni úměrně tomu, jak se bude ekonomika zotavovat," řekl ministr financí Timothy Geithner.

Ministr v létě vyzval Kongres, aby přijal zákon na reformu finanční regulace v zájmu předcházení dalších krizí. Geithnerův a Obamův návrh počítá s tím, že americká centrální banka (Fed) dostane pravomoci, aby mohla účinněji vykonávat dohled nad finančními institucemi i celým finančním sektorem.

 

 

Právě se děje

Další zprávy