Úřady prošetří, jak zdravá je Nutella. Výrobce odsouzen

Tomáš Fránek
22. 11. 2011 21:00
Německý soud odsoudil výrobce pomazánky za to, že klame zákazníky
Míchání
Míchání | Foto: Reuters

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce začne prověřovat etikety na čokoládových pomazánkách Nutella kvůli podezření, že výrobce na nich uvádí nepravdivé údaje.

Prověrky v tuzemské obchodní síti začnou poté, co Vrchní soud v německém Frankfurtu nad Mohanem rozhodl o žalobě na výrobce Nutelly, italskou společnost Ferrero, ve prospěch německé spotřebitelské organizace.

Soud uznal, že firma na etiketě klamavě uvádí obsahy cukrů, tuků a vitamínů. Jde tak o jeden z prvních verdiktů soudu v Evropě, který rozhodl o tom, že firma svými etiketami skutečně podvádí lidi v obchodech.

Na verdikt upozornil online deník Aktuálně.cz a inspekce na základě článku začne vyšetřování i v tuzemsku.

Nelžete, opravte

Z údajů na etiketě vyplývá, že Nutella je velmi zdravý výrobek plný vitamínů, naopak cukrů a tuků obsahuje jenom málo.

Problém je ale v tom, že zatímco množství tuků a cukrů společnost Ferrero počítá z pouhých 15 gramů pomazánky, vysoký obsah vitamínů, které člověk dostane do svého těla při požívání čokoládové pomazánky, ale firma vypočítala ze 100 gramů Nutelly.

Podle soudu je ale takový postup firmy podvodem na zákazníky. Ti nemají v obchodech dostatek času studovat a přesně zjišťovat, co který výrobek obsahuje, proto by informace na etiketách neměly zavádět a měly by být jasné a srozumitelné.

Lidé se totiž podle soudců podle etiket často orientují a vybírají si zdravější potraviny. "Výrobky, které deklarují nízký obsah cukrů a tuků a naopak vysoký podíl vitamínů, jsou pro spotřebitele velmi cenné a je o ně zájem," rozhodli soudci. Soudci nařídili, že firma musí etikety změnit, jinak jí hrozí pokuta ve výši 250 tisíc eur.

Zástupci německé pobočky společnosti Ferrero oznámili, že firma svoje etikety upraví. Zároveň se ale chtějí proti verdiktu vrchního soudu odvolat.

Přísně střežené tajemství

Nutella je jedním z nejznámějších čokoládových výrobků na světě, pomazánku firma vyrábí od roku 1964 a prodává se v 75 zemích světa. Přesný recept firma přísně střeží.

Ferrero nečelí soudnímu sporu kvůli Nutelle poprvé. Společnost také musí přesvědčit soud ve Spojených státech, že její výrobek nepoškozuje zdraví lidí a že firma neklame zákazníky v reklamě. Žalobu kvůli Nutelle podala k soudu Athena Hohenbergová, matka čtyřletého syna. Podle ní firma tvrdí, že Nutella pomáhá ve zdravé výživě, tím však podvádí zákazníky.

Kritiky se společnost dočkala také za to, jak jako výrobce čokolád Kinder propaguje svůj výrobek. "Extraporce zdravého mléka," zazní v reklamě.

"Kdyby však chtělo vaše dítě pokrýt svou denní potřebu kalcia mlsáním Kinder Chocolate, muselo by sníst třináct tyčinek, což odpovídá 48 kostkám cukru a půlce másla," uvedli lidé ze spotřebitelského sdružení Foodwatch.

 

Právě se děje

Další zprávy