Úřady odmítly zapsat Trávu jako značku cigaret

Tomáš Fránek
15. 9. 2007 0:08
Firma se brání tím, že neprodává marihuanu
Foto: Jaroslav Jiřička

Brno - Úřad průmyslového vlastnictví nechce zapsat mezi ochranné známky označení Tráva, které pro své cigarety používá společnost Taar z Veselí nad Lužnicí.

Podle úřadu by totiž zapsání takové známky mezi chráněné značky bylo v rozporu s dobrými mravy.

Zákony neporušujeme

Firma Taar a úřad se o zapsání známky Tráva pro cigarety dohadují už více než rok. Nyní úřad podle rozhodnutí, které má deník Aktuálně.cz k dispozici, znovu a s definitivní platností žádost firmy zamítl.

Firma z jihu Čech, která cigarety nabízí na svých internetových stránkách a chce cigarety za značkou Tráva prodávat v síti automatů, neuspěla se svou žádostí na to, aby ochranná známka Tráva byla zapsána pro tabákové výrobky.

Podle firmy není v používání názvu Tráva pro cigarety žádný problém a neporušuje ani žádné zákony.

"Jedná se o nadsázku, spotřebitelé se s takovou formou reklamy setkávají běžně. Například  motiv listu konopí je přítomen na celé řadě výrobků a dokonce i v ochranných známkách, k jejichž registraci úřad neměl námitek," uvedli právní zástupci firmy ve svém vyjádření.

Firma navíc tvrdí, že slovo Tráva se používá bežně a je vyloučeno, aby si lidé mysleli, že se pod tímto názvem prodávají omamné látky.

Cannabis nevadí?

"Skutečnost, že prodej marihuany je v České republice zakázán, je každému známa, a proto nelze ani v nejmenším předpokládat takovou analogii v myslích spotřebitelů," uvedli zástupci firmy.

Podle společnosti Taar český úřad i evropský Úřad pro harmonizaci ve vnitřním trhu navíc bez problémů zapisují ochranné známky obsahují slovo Cannabis (latinský výraz pro konopí).

Podle databáze mají známku se slovem Cannabis zaregistrovánu jak tuzemské, tak zahraniční firmy pro různé druhy výrobků.

Podle úřadu ale u dalších ochranných známek jako je třeba Marihuana zatím řízení o zapsání probíhá a nebylo dosud ukončeno. A u dalších ochranných známek Koks nebo Happy Joint nejde o výrobky, které by mohly vyvolat  u lidí asociaci s drogou.

Úřad uvedl, že kdyby potvrdil ochrannou známku Tráva pro cigarety, dostal by se do rozporu s veřejným pořádkem.

"Označení vyvolává přinejmenším asociaci cigaret obsahujících marihuanu, která je pro použití pro tyto účely v České republice zakázanou drogou," uvedl úřad ve svém rozhodnutí.

Není tráva jako Tráva
Není tráva jako Tráva | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pro cigarety ne

Rozklad firmy odmítl na základě rozhodnutí odborné komise i šéf úřadu Karel Čada.

"Z hlediska zákona není rozhodné to, že se údajně jedná o nadsázku," uvedl Čada.

V době, kdy se na veřejnosti diskutuje o užívání drog, by totiž podle úřadu nebylo v pořádku, kdyby se ochranná známka Tráva pro cigarety zapsala.

"Podle zákona se do rejstříku nezapíše označení, které je v rozporu s veřejným pořádkem," uzavřel úřad svoje rozhodnutí.

Rozhodnutí úřadu neznamená, že firma nemůže cigarety prodávat, nemá však exkluzivitu na použití názvu Tráva.

 

Právě se děje

Další zprávy