Úřady letos ušetří 200 milionů za datové schránky

ČTK ČTK
8. 2. 2013 13:22
Vloni státní organizace odeslaly do datových schránek 50 milionů zpráv

Praha - Ministerstvo vnitra letos ušetří za provoz systému datových schránek i samotné posílání datových zpráv zhruba 200 milionů korun ročně.

Ministr vnitra Jan Kubice uzavřel s vedením České pošty dodatek ke smlouvě, který nově zavádí paušální poplatek půl miliardy korun ročně. Nebude tedy platit za každou zprávu zvlášť, jak tomu bylo dosud.

Podle dodatku bude moci stát v rámci Informačního systému datových schránek odeslat maximálně 200 milionů datových zpráv za rok. V minulém roce bylo v rámci systému pouze státními organizacemi respektive orgány veřejné moci odesláno kolem 50 milionů zpráv a resort za to zaplatil přes 800 milionů korun. Letos přitom očekává další výrazné zvýšení počtu odeslaných zpráv.

Dosud platná smlouva znamenala pro ministerstvo vnitra povinnost hradit České poště roční paušální odměnu za provozování Informačního systému datových schránek, dále pak platby za každou transakci, kdy odesílatelem byly orgány veřejné moci, a poplatky za zřízení přístupů k datové schránce. V roce 2012 měl stát uhradit poště za tyto služby více než 845 milionů korun.

Nejdřív slevy, teď paušál

"Na základě rozhodnutí ministra vnitra jsme vloni na podzim v podniku provedli státní kontrolu a nechali jsme vypracovat i znalecké posudky na přiměřenost ceny služeb pošty. Díky vstřícnému přístupu vedení České pošty jsme dosáhli slevy z plateb za loňský rok a následně zajistili přechod na paušální poplatek," uvedl náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie Petr Solský.

Ministerstvo vnitra připravuje další rozšíření využití Informačního systému datových schránek. Vzniknout má například registr smluv, který bude elektronicky přístupný na portálu veřejné správy.

Pro úřady povinně od roku 2009

Systém datových schránek začal fungovat na podzim 2009. Datové schránky jsou elektronické úložiště určené ke vzájemné úřední komunikaci občanů i firem se státem, ke komunikaci občanů i firem mezi sebou a mezi orgány veřejné moci.

Datovou schránku mají ze zákona zřízenou orgány veřejné moci, právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku a od 1. července 2012 také advokáti a daňoví poradci.

Živnostníci nebo občané si mohou o její zřízení požádat. Celkem je v provozu 487 000 schránek, které dosud odeslaly přes 100 milionů zpráv.

 

Právě se děje

Další zprávy