Úřad prověřuje Student Agency, zda porušila zákon

Tomáš Fránek
16. 6. 2008 12:44
Antimonopolní úřad zahájil správní řízení
Autobusy Student Agency na nádraží Florenc
Autobusy Student Agency na nádraží Florenc | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zahájil správní řízení se společností Student Agency.

Úřad firmu podezírá ze zneužití dominantního postavení v oblasti autobusové dopravy na lince Praha - Brno.

Podle mluvčího antimonopolního úřadu Kristiána Chalupy jde o rozdílné ceny na počátku roku 2008 u těch spojů, kterým konkurovala v obdobném čase společnost Asiana, proti cenám, které nasadila Student Agency na dalších linkách mezi Brnem a Prahou.

Stížnost konkurence

Asiana na lince z metropole do Brna od loňského roku vedla cenovou válku se Student Agency, na některých spojích se platila třeba i jen koruna. Zároveň Student Agency začala nabízet na některých linkách levnější jízdné.

Student Agency v konkurenčním boji počet linek rozšířila, Asiana počet spojů mezi oběma městy postupně snižovala na dva denně. A poté se ceny jízdenek Student Agency vrátily na původní hladinu. A od platnosti nového jízdního řádu Asiana jezdit nebude mezi Prahou a Brnem vůbec.

Pokud by úřad prokázal, že společnost zneužila svého dominantního postavení, hrozila by Student Agency vysoká, několika milionová pokuta.

Žádný problém není

Podle majitele firmy Radima Jančury ale v cenách jízdenek žádný problém není a šetření úřadu se nebojí.

Úřad se cenami jízdenek Student Agency zabýval už loni. Zjišťoval, zda společnost nezneužívala své dominance, když nabízela některé jízdenky za podnákladové ceny, například i za korunu. Porušení zákona ale nakonec nezjistil.

Skupina kolem Student Agency, jejímž majitelem je podnikatel Radim Jančura, loni meziročně zvýšila tržby o 30 procent na 3,4 miliardy korun. Letos chce skupina dosáhnout obratu přes čtyři miliardy.

 

 

Právě se děje

Další zprávy