Úřad eviduje čtrnáct žalob na církevní restituce

ČTK ČTK
6. 3. 2015 21:00
Uvádí to materiál určený pro jednání vlády, která má vyslechnout pravidelnou zprávu o průběhu vydávání majetku.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Simona Holecová

Praha - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových eviduje 14 žalob na vydání církevního majetku podle zákona o církevních restitucích.

Uvádí to materiál určený pro jednání vlády, která má v pondělí vyslechnout pravidelnou zprávu o průběhu vydávání majetku za poslední loňské čtvrtletí. Podle pátečního Práva musí úřad řešit už celkem 25 žalob.

Dvě žaloby se podle vládního materiálu týkají nemovitostí ve Středočeském kraji, jedna parcely v Ústeckém kraji a v pěti žalobách jde o nemovitosti v Královéhradeckém kraji. Jedna žaloba se týká pozemků v Jihomoravském kraji, další pozemků v Kraji Vysočina. Jedna žaloba se týká pozemků v Moravskoslezském kraji a tři žaloby míří na nemovitosti v Praze.

Jednu žalobu eviduje podle materiálu ministerstvo kultury a týká se jiné věci než zemědělské nemovitosti. Ještě u ní nepadlo pravomocné rozhodnutí soudu. Jednu žalobu na vydání nemovitosti evidovalo i ministerstvo práce. Žaloby o určení vlastnictví míří i na hlavní město Prahu a jde především o spory s Královskou kanonií premonstrátů na Strahově.

Z informace od Středočeského kraje pro vládu vyplývá, že Českomoravská provincie Římské unie řádu sv. Voršily podala u Obvodního soudu pro Prahu 5 žalobu. V ní se domáhá vrácení movitých věcí z Českého muzea stříbra v Kutné Hoře. Podle informací deníku Právo z loňského prosince řád nedomáhá majetku na základě restitučního zákona, ale výčtového zákona z roku 1990.

Královéhradecký kraj vedl podle vládního materiálu spor s Provincií kapucínů o určení vlastnictví k areálu bývalého kapucínského kláštera v Opočně. Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou loni v říjnu rozhodl, že areál patří státu, a kapucíni tak mohou žádat stát o jeho vydání v restituci.

 

Právě se děje

Další zprávy