Úřad práce povede Bílková, Drábek přemýšlí o Bruselu

Petr Kučera Petr Kučera
17. 4. 2013 14:13
Novou generální ředitelkou Úřadu práce ČR se stane Marie Bílková
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Novou generální ředitelkou Úřadu práce ČR se stane Marie Bílková, dosavadní ředitelka odboru financování kapitol státního rozpočtu na ministerstvu financí. Serveru Lidovky.cz to potvrdila ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

Bílková se ujme funkce zřejmě k 1. květnu a nahradí tak Jiřího Kubešu, který na funkci rezignoval ke konci dubna.

Změnu už podle Müllerové odsouhlasil i premiér Petr Nečas z ODS, jehož strana předchozího šéfa Úřadu práce nominovala.

„Snažím se seznámit s personálním stavem a nejaktuálnějšími problémy jak na generálním ředitelství, tak na úřadu jako takovém," řekla Bílková serveru Lidovky.cz.

Půjde už o třetího šéfa úřadu, který vznikl v dubnu 2011 jako součást sociální reformy prosazené bývalým ministrem Jaromírem Drábkem z TOP 09. První generální ředitelka Kateřina Sadílková odešla z funkce po dvou měsících, na necelé dva roky ji pak vystřídal Kubeša.

Vedle boje s rekordně vysokou nezaměstnaností čeká na novou ředitelku řada dalších aktuálních problémů. Úřadu hrozí další problémy s výplatou sociálních dávek. Nový počítačový systém, který prosadil Drábek se svým prvním náměstkem Vladimírou Šiškou, stále nefunguje bezchybně, navíc zakázku zadanou bez standardní veřejné soutěže zrušil - zatím nepravomocně - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Dalším problémem jsou sKarty nebo až čtyři miliardy korun chybějící na dávky v hmotné nouzi.

Sám Drábek, který vznik centrálního úřadu práce i změny počítačových systémů prosadil, podle webu Lidovky.cz nyní vážně přemýšlí o kandidatuře do Evropského parlamentu. O znovuzvolení do české sněmovny se už současný poslanec a místopředseda TOP 09 snažit nebude.

 

Právě se děje

Další zprávy