Úřad chyboval, tajil zprávu o úřednících a LG Philips

Tomáš Fránek
14. 2. 2008 17:07
Soud zrušil verdikt krajské státní zástupkyně v Ostravě

Brno - Případ čtyř úředníků, kteří byli obviněni a nakonec osvobozeni v kauze vydání povolení pro továrnu LG.Philips Display v Hranicích, se kvůli tajení informací znovu otevírá.

Krajský soud v Ostravě totiž vyhověl žalobě Ekologického právního servisu na verdikt ostravského krajského zastupitelství.

To odmítlo právníkům vydat informace o tom, proč stíhání úředníků zastavilo. Podle soudu protiprávně.

Řízení má vady, rušíme

"Rozhodnutí Krajské státní zástupkyně se pro vady řízení zrušují a věci se vracejí k dalšímu řízení," rozhodl senát ostravského krajského soudu pod vedením Moniky Javorové.

Čtyři úředníky z hranické radnice a z krajského úřadu Olomouckého kraje obvinila policie v červenci 2005. Úředníci podle obvinění, které bylo nakonec zastupitelstvím zrušeno, porušili zákon, když umožnili provoz továrny, přestože neměla schválený program, jak předcházet závažným haváriím.

Firma tak získala povolení vyrábět od úřadů i přesto, že nesplňovala zákonem dané podmínky. 

Postup úředníků označilo za nezákonný i Ministerstvo životního prostředí, když vypracovalo posudek pro policii. To, že LG.Philips začala vyrábět nezákonně, pak potvrdili i další experti a instituce.

Měnil se dokonce zákon

Továrna LG.Philips (která nyní funguje pod názvem Multidisplay) byla svého času největší zahraniční investicí v Česku.

Případ stíhaných úředníků z této kauzy pak vedl až ke změně zákona o úřednících územně správních celků. Byl vypuštěn paragraf, podle kterého obviněný úředník musel úřad opustit nebo musel být přeřazen na jinou práci.

"Státní zastupitelství zastavilo trestní stíhání úředníků, kteří povolovali továrnu LG.Philips, údajně s tím, že postupovali v souladu se zákonem. A to přesto, že několik institucí potvrdilo, že továrna dlouho vyráběla v rozporu se zákonem. Odpovědnost za to nesou konkrétní úředníci. Myslím si, že museli dobře vědět, jak velkou továrnu povolují a jak by měli postupovat správně," uvedl Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu.

 

Právě se děje

Další zprávy