Úprk lidí od dodavatelů energie zrychluje, řekla čísla

Karel Toman
13. 6. 2011 13:40
Největší jsou změny na trhu s plynem, do tří let slabé firmy padnou, tvrdí experti
Pavel Křížek (vlevo) ze sdružení Ochrana fauny a Jiří Koutecký z ČEZ Distribuce pod bezpečným elektrickým vedením
Pavel Křížek (vlevo) ze sdružení Ochrana fauny a Jiří Koutecký z ČEZ Distribuce pod bezpečným elektrickým vedením | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Rekordní tempo, jakým lidé mění dodavatele energií, se zvyšuje.

Z květnových čísel přestupů k jinému dodavateli plynu a elektřiny, které zveřejnila společnost OTE, vyplývá, že pokud budou přestupy u elektřiny letos pokračovat současným tempem, dosáhnou dvojnásobku loňského počtu, u plynu to pak bude dokonce skoro tří a půl násobek počtu loňských přestupů.

"Prostor pro zvyšování počtu přestupů tu stále je," tvrdí analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Pokud jde o rozložení sil mezi dodavateli energií, jsme podle něj "možná někde na půli cesty k úrovni obvyklé v západní Evropě."

Na rostoucí křivce přechodů k jinému dodavateli se nejprve podepsala ekonomická krize, která zvýhodnila malé dodavatele. Současný růst cen energií zase může zvýhodnit ty velké, což na trhu dál míchá kartami.

Slabí do tří let padnou

"Stále přitom převládají změny směrem od hlavního dodavatele k alternativním, i když často velkým společnostem - u elektřiny k RWE, u plynu pak k Pražské plynárenské nebo k ČEZu," řekla počátkem května expertka serveru Srovnejenergie.cz Kateřina Vaňková.

Zatímco se množí stížnosti, že za rostoucím počtem přestupů mohou často i nefér metody podomních prodejců, podle Českého energetického centra - jednoho z alternativních dodavatelů energie - se trh naopak začíná s rostoucím počtem přestupů profesionalizovat.

"Ještě před třemi, čtyřmi lety mohli ti 'větší', tradiční dodavatelé celkem oprávněně argumentovat lepším klientským servisem, v posledních letech se ale stav zcela otočil," tvrdí Michal Eisner, provozní ředitel Českého energetického Centra. "Nové společnosti už nic neriskují a spojují se s odborníky nejen z řad energetiky, ale také se zkušenými manažery z oblasti služeb a marketingu."

"Během dvou až tří let se trh vyhraní ještě více a přežijí jen ti větší s dostatečným počtem klientů," tvrdí Eisner.

U plynu padl rekord už v dubnu

Přestupy k jinému dodavateli za květen přesáhly u elektřiny 204 tisíc, zatímco za celý rok 2010 to bylo jen o 45 tisíc přestupů víc. U plynu přestupy překonaly loňský počet už v dubnu a v květnu se vyšplhaly přes 121 tisíc.

"Zvlášť změny u plynu jsou zajímavé. U elektřiny si zákazníci na možnost změny dodavatele zvykli o něco dříve.

U elektřiny v posledních letech zvýhodnila alternativní dodavatele ekonomická krize. Ta totiž citelně snížila ceny energií na takzvaném spotovém trhu, kde se elektřina nakupuje za aktuální ceny. Velcí dodavatelé ji ale měly nakoupenou dlouhodobě a jít dolů s cenami tak nemohli. Tento efekt ale začíná slábnout a pohyby na trhu s elektřinou proto Hatlapatky už nebudou tak dramatické.

Trend se teď podle něj začíná spíš obracet, protože alternativní dodavatelé za stávajících citelně rostoucích cen energií často nejsou schopni na spotových trzích nakupovat elektřinu tak výhodně, jako velcí dodavatelé, kteří ji nakoupili s předstihem.

Ambice "alternativců" rostou

"Možná budeme svědky pohybu směrem nazpět k velkým dodavatelům," uvažuje. I tyto případné změny se však promítnou do statistik přestupů OTE. Eisner ale tvrdí, že jeho společnost se na nižších cenách než velcí dodavatelé udrží.

U plynu budou podle Hatlapatky změny "v příštích měsících možná až dvou letech" každopádně mnohem dramatičtější. Jednak liberalizace na trhu s plynem začala později a lidé si na ni teprve zvykají. Jednak na trh vloni v červnu ve velkém stylu vstoupil ČEZ a za půl roku získal přes 60 tisíc zákazníků.

A konečně se tu projevuje efekt oddělení dlouhodobých smluvních cen od těch aktuálních na spotových trzích. Ten pro změnu za současných rostoucích cen energií podle Hatlapatky zvýhodňuje velké alternativní hráče, jako je právě ČEZ.

Rostoucí ambice "alternativců," jak si říkají dodavatelé energií hákliví na přívlastek "menší", potvrzuje například České energetické centrum.

Energetické centrum: nefér prodejce vyhodíme

Na trhu je od Nového roku 2010, kromě Česka působí na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. K 1. červnu společnost překonala hranici 40 tisíc klientů. Na konci července jich chce mít podle provozního ředitele Michala Eisnera o deset tisíc víc, do konce roku pak celkem sto tisíc.

Právě alternativní dodavatelé ale stále častěji čelí kritice, že jejich podomní prodejci používají nečisté metody a zaměřují se hlavně na klienty, kteří se jim dokážou hůř bránit - především na starší lidi.

Podle Eisnera chyby nikdy úplně vymýtit nejde. Prodejci ale procházejí týdenním školením, jehož součástí je i výuka etického kodexu.

"Prohřešky jsou trestány finančními postihy nebo ukončením spolupráce," tvrdí Eisner. Kromě toho podle něj operátoři společnosti klienty obvolávají. "V případě, že projeví přání nebýt naším klientem, je mu vždy vyhověno, samozřejmě zdarma," ujišťuje.

Liberalizace trhu s energiemi u nás začala nejprve u elektřiny, kdy si od 1. ledna 2002 mohli vybrat dodavatele velcí zákazníci s roční spotřebou elektřiny nad 40 GWh. Postupně kritéria změkčovala, až od 1. ledna 2006 mohou měnit dodavatele i domácnosti. U plynu tak mohou činit od 1. ledna 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy