UPC zaplatí 100 milionů za povinné programy

vk
11. 12. 2007 15:55
UPC musí zařadit dalších 6 programů
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Stomilionovou investici od UPC si vyžádá povinné zařazení všech televizních programů nabízených v Česku do programové nabídky.

"Tuto povinnost stanoví novela vysílacího zákona, která byla přijata letos na podzim," řekla serveru ČeskéNoviny.cz ředitelka pro právní a vnější záležitosti UPC Vladimíra Chlandová.

Nejzákladnější nabídka UPC Mini nabízí v současnosti ČT1, ČT2, Novu a Primu. Podle zákona by se měla rozrůst o šest dalších televizních programů, které se v Čechách vysílají nebo chystají vysílat. Analogová technologie však neumožňuje nabízet více než 15 programů. I u dalšího balíčku Klasik by UPC musela pro splnění povinnosti některé programy vyřadit.

Nabízet nové programy v digitální podobě pro UPC nebude problém, musí k nim ovšem zajistit přístup i příjemcům analogu.

"U předplatitelů analogových programových nabídek v místech, kde digitální nabídka ještě není k dispozici, bude jedinou možností, jak zajistit přístup k novým povinně šířeným programům, vyměnit v rámci analogového frekvenčního plánu na všech dotčených hlavních stanicích jednu pozici analogovou za digitální a vybavit domácnosti vhodným přijímacím zařízením," dodal mluvčí František Malina.

Řešení je dvojí: buď si zákazník potřebné zařízení koupí sám, nebo mu ho UPC pronajme.

Na novelu zákona si chce UPC stěžovat u Evropské komise. Podle nich je v rozporu s evropským regulačním rámcem pro elektronické komunikace. Navíc není prý obhájen veřejný zájem ani není stanovena přiměřená kompenzace za jejich zařazení do nabídky. 

 

Právě se děje

Další zprávy