ÚOHS: Zakázky pro O2 jsou v pořádku

dkl, ČTK
12. 10. 2006 14:40
Praha - Telefónica O2 se může těšit na tučnou státní zakázku za 800 milionů korun.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže jí dal totiž zelenou, když zamítl námitky společnosti GTS Novera.

Zakázky ministerstva informatiky na datové propojení úřadů a připojení knihoven k internetu úřad pozastavil a zakázal tak 21 státním institucím podepsat smlouvy s vítěznou firmou Telefónica O2.

Dnešní verdikt ale dává za pravdu ministerstvu a potvrzuje, že tendry proběhly podle regulí. Není ale zatím pravomocný, společnost GTS Novera se může odvolat.

Telefónica, ještě pod dřívějším názvem Český Telecom, vyhrála v létě tři tendry ministerstva informatiky v celkové hodnotě přes 950 milionů. Měla zajistit datové propojení úřadů a připojení knihoven k internetu, získala i zakázku na pronájem síťových prvků.

První dva tendry se kvůli stížnostem neúspěšných uchazečů dostaly k antimonopolnímu úřadu. Mluvčí ministerstva informatiky  Klára Volná už dříve uvedla, že ministerstvo námitky čekalo a za soutěžemi si stojí.

Spory jen o část

Zákaz podpisu smluv se týkal jen dvou největších zakázek, na datové propojení za 610 milionů korun a internetové připojení knihoven za 190 milionů korun. Telefónica měla služby poskytovat od poloviny letošního srpna do roku 2008.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz

Projektu se zúčastní všechna ministerstva, dále třeba Český telekomunikační úřad, Energetický regulační úřad nebo Česká obchodní inspekce.

Úřad zakázal podpis smluv nejprve ministerstvu informatiky jako pověřenému zadavateli. "Po prostudování dokumentace jsme stejný zákaz uložili také dalším 21 zadavatelům," připomněl Filip Vrána z tiskového odboru ÚOHS.

Ministerstvo si ale na postup úřadu několikrát stěžovalo. Každý měsíc odkladu podpisu nových smluv prý stát přichází o úsporu zhruba osm milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy