Unipetrol nabídl Spolanu k prodeji

eko, ČTK
23. 1. 2006 11:53
Praha - Tuzemský petrochemický koncern Unipetrol otevřel tendr, v němž nabízí 81,78 procenta zadlužené chemické firmy Spolana.

Předběžné nabídky Unipetrol přijímá do 6. února, uvedl koncern v dnešním oznámení. Unipetrol je součástí polské skupiny PKN Orlen, která uvedla, že by se Spolanou mohla spojit svou divizi Anwil, napsala agentura Reuters.

Unipetrol také nabízí k prodeji akcie, které má ve společnosti Kaučuk a.s."Spolana a Kaučuk nezapadají do obchodní strategie PKN Orlen," dodal Kejdana. Polský PKN Orlen vlastní v Unipetrolu majoritní podíl. Přitom ještě loni v polovině října představilo vedení PKN Orlen ve Varšavě plán, podle kterého měla Spolana patřit k hlavní ose holdingu Unipetrol. Vyloučeno však není ani to, že Spolanu koupí divize Anwil, která patří do skupiny PKN Orlen. Samotný PKN ve Spolaně vlastní podíl 13,4 procenta.

Poradce, který bude Unipetrolu při prodeji Spolany radit, zatím nebyl vybrán. Zájemce chceme najít v nejbližší době," řekl Kejdana.

O Kaučuk vyjádřila již dříve zájem společnost Agrofert podnikatele Andreje Babiše. S PKN Orlen již před privatizací Unipetrolu podepsal smlouvu o získání 100 procent v Kaučuku za zhruba 57,9 milionu eur (1,6 miliardy Kč). PKN Orlen však nyní s novým vedením považuje smlouvy za nevýhodné a podíl chce prodat za vyšší cenu. Je možné, že spor budou firmy řešit arbitráží.

Spolana vykázala loni do září zisk 86,2 milionu a tržby 4,3 miliardy korun. Kaučuk měl zisk 253,6 milionu korun při tržbách 7,9 miliardy korun. Výsledky nelze kvůli přechodu na mezinárodní účetní standardy meziročně porovnat.

Vedle Spolany a Kaučuku patří mezi nejvýznamnější společnosti skupiny Unipetrol Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Paramo, Unipetrol Rafinérie a Unipetrol Trade.

V roce 2004 zvýšila skupina Unipetrol podle mezinárodních standardů čistý zisk na 3,69 miliardy z 78,6 milionu Kč vykázaných o rok dříve. Tržby stouply o čtvrtinu na 86,25 miliardy Kč. Výsledky za rok 2005 dosud nejsou známy.

 

Právě se děje

Další zprávy