Unipetrol loni snížil ztrátu na polovinu, ukázal audit

ČTK ČTK
29. 3. 2013 9:53
Tržby skupiny stouply o deset procent na 107 miliard korun
Foto: Unipetrol

Praha - Petrochemický holding Unipetrol v loňském roce vykázal konsolidovanou ztrátu 3,414 miliardy korun po předloňském propadu 5,914 miliardy korun. Tržby skupiny loni meziročně vzrostly o deset procent na 107,281 miliardy korun. Vyplývá to z auditovaných výsledků společnosti

Výsledky skupiny Unipetrol byly v roce 2012 ovlivněny jednorázovým zaúčtováním nepeněžní ztráty ze snížení hodnoty klíčového rafinérského aktiva, České rafinérské, ve výši přibližně 4,075 miliardy korun. Provozní ztráta skupiny loni klesla na 4,014 miliardy z předloňské ztráty 5,37 miliardy korun.

"Provozní zisk očištěný o tuto negativní položku a impairment (snížení hodnoty) rafinérských aktiv určených k prodeji byl mírně v černých číslech na úrovni 377 milionů korun," uvedl předseda představenstva a generální ředitel Piotr Chełmiński.

Rafinérský segment zaznamenal loni provozní ztrátu 4,513 miliardy korun, což podle ředitele vyplývá ze zaúčtování zmíněných ztrát ze snížení hodnoty. Petrochemický segment vytvořil kladný provozní zisk 412 milionů korun, zejména díky stabilizaci ceny ropy ve druhé polovině roku a striktní kontrole nákladů.

Maloobchodní segment vykázal provozní zisk 207 milionů korun. "Ve srovnání s rokem 2011 se nicméně jedná o významný pokles. Výkonnost maloobchodního segmentu byla negativně ovlivněna ostrou cenovou konkurencí na českém trhu a nárůstem dovozů paliv v rámci šedé zóny ekonomiky, v souvislosti s podvody na DPH," uvedl Chełmiński.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Celá skupina PKN Orlen loni podle pátečních auditovaných výsledků vykázala čistý zisk ve výši 519,932 milionu eur, což představuje zhruba 13,4 miliardy korun. Tržby se pak zvýšily o 12,3 procenta na 28,776 miliardy eur.

 

Právě se děje

Další zprávy