Unikátní zpráva: Česká zelenina je naprosto zdravá

Tomáš Fránek
11. 6. 2011 21:05
Experti tři roky zkoumali zeleninu z českých polí a zahrad
Foto: Albert

Brno - Zelenina z českých a moravských polí splňuje všechny bezpečnostní normy a lidem, kteří ji konzumují nic nehrozí.

Takový je výsledek tříletého testování 56 vzorků zeleniny dodávané na tuzemský trh. Experti z Výzkumného ústavu rostlinné výroby a Vysoké školy chemicko technologické tak potvrdili to, o čem mluví tuzemští zemědělci - česká zelenina je zdravá a její konzumace nijak nemůže škodit lidem.

To je důležitá zpráva v době, kdy se Německo a i další země Evropy potýkají s epidemií životu nebezpečných průjmů a kdy právě kvůli obavám z nákazy padá prodej zeleniny.

Vzorky jsou v pořádku

Česká a moravská zelenina přitom zatím spíše z pultů tuzemských obchodů mizí.

Okurky se dováží z 83 procent, cibule ze 60 procent, mrkev z 61 procent. Pouze u jablek (30 procent z dovozu) a brambor (23 procent) se ještě místní producenti pokouší odolat zahraniční konkurenci.

Experti v letech 2008 až 2011 zkoumali kvůli zjišťování výskytu pesticidů u 56 vzorků zeleniny dodávaných na náš trh. Šlo o celer, cibuli, čínské zelí, kapustu, kedluben, květák, mrkev, petržel, ředkev japonskou, ředkvičku, salát a zelí.

Vzorky pocházely od pěstitelů zapojených v systému integrované produkce zeleniny. Z této produkce pochází většina produkované české zeleniny uváděné na trh.

"Žádný z 56 testovaných vzorků zeleniny nepřekročil povolený maximální limit výskytu a případné zjištěné hodnoty byly hluboko pod povoleným limitem," uvedl František Kocourek, který celý projekt koordinoval.

Žádná kontaminace

30 procent vzorků splnilo požadavky pro biozeleninu, dalších 30 procent splnilo přísnou normu pro potraviny pro kojence a malé děti.

Experti uvedli, že kontaminace zeleniny včetně nebezpečných bakterií pro lidské zdraví je téměř vyloučena

"Podle výsledků projektu je zelenina od českých producentů, zejména ze systému integrované produkce zeleniny, nejenom velmi kvalitní a čerstvá, ale zejména zcela bezriziková z hlediska bezpečnosti potravin a lze ji jako zdravou potravinu konzumentům doporučit," uvedl Kocourek.


 

Právě se děje

Další zprávy