Unijní primát Česka, má nejvíc evropských společností

Veronika Skálová Veronika Skálová
31. 1. 2009 22:05
Nejpopulárnější právní formou je společnost s ručením omezeným
Zájem o formu akciové společnosti v Česku klesá.
Zájem o formu akciové společnosti v Česku klesá. | Foto: Reuters

Brno - Podnikatelé v České republice si navzdory začínající hospodářské krizi z budoucnosti těžkou hlavu nedělali. Podle údajů rejstříkových soudů v loňském roce založili přes 26 tisíc nových firem, což je přibližně o 3600 společností více než v roce předchozím.

"Na tomto nárůstu měly největší podíl společnosti s ručením omezeným, kterých nově vzniklo 24 242, tedy o 4450 více než v roce 2007. Naopak menší zájem měli podnikatelé o formu akciové společnosti," poznamenal Josef Jaroš, ředitel společnosti Smart Office & Companies, která s údaji přišla.

Firem, které mají za jménem přípis a.s., vzniklo o 911 méně než v roce 2007. Přesto jich v obchodním rejstříku přibylo víc než v roce 2006.

Akciové společnosti = víc povinností

Podle odborníků se zájem stále více přesunuje ke společnostem typu s.r.o. především díky zahraničním investorům. Dlouhodobě jim dávají přednost před jinou formou společnosti.

"Organizační struktura českého s.r.o. je obdobná společnostem, které zahraniční investoři znají ze svého právního prostředí. Platí navíc, že administrativně i nákladově jsou pro založení, ale i provoz jednodušší a výhodnější," vysvětlil Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Oproti tomu akciové společnosti vyžadují od zakladatele plnění více povinností.

Lidé chtějí společnosti hotové i evropské

Novinou je ve statistikách rejstříkových soudů velký zájem o společnosti typu SE - tedy evropských společností.

"Česká republika tedy hraje v oblíbenosti této právní formy prim v celé Evropské unii. V roce 2008 vzniklo u nás 97 takovýchto společností, přičemž v celé Evropě existovalo ke konci roku 2007 jen málo přes sto firem typu SE," poznamenal Jaroš.

Rostoucí oblibu přikládá nejen výhodám v rámci Unie, jakou je například možnost změny sídla, ale také dostupnosti této formy jako takzvané ready-made. Právě o již předzaložené společnosti mají podnikatelé rok od roku větší zájem.

Základní výhodou evropských společností je možnost přesouvat sídlo v rámci celé EU bez likvidace společnosti. A tedy si vybrat k podnikání zemi s nejvýhodnějším daňovým nebo právním systémem.

Namísto obíhání úřadů a shánění potřebných dokumentů si mohou již hotovou společnost zapsanou v obchodním rejstříku prostě koupit prostřednictvím některé z firem, které tuto službu nabízí.

"Podle našich údajů bylo celých 10 procent z nově vzniklých společností koupených ready-made," upozornil Jaroš. Tuto službu nabízí v Česku víc než desítka firem. Slibují svým klientům především úsporu času a peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy