Umíte šetřit? V hubených letech se to hodí

Tomáš Poděbrad, investicniweb.cz
29. 8. 2010 16:01
Mimo jiné si zjištěte, zda náhodou někde neplatíte víc, než musíte.
Nerozhazujete náhodou zbytečně svoje peníze? Ilustrační foto.
Nerozhazujete náhodou zbytečně svoje peníze? Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Méně utrácet je cílem mnoha lidí. Ve snaze ušetřit se většinou snažíme nejíst v restauracích, nekupovat si nové oblečení a rozhodně nejezdit na dovolenou. Takové omezování hodně bolí.

Existuje řada publikací, z nichž se dozvíte, jak správně šetřit. Hodně lidí má slabou vůli a k tomu, aby sklouzli k "normálnímu" utrácení, často vede krátká cesta.

Jak tedy začít? Není nutné dodržovat všechno jako podle příručky, ale některé věci se dají vyzkoušet.

Možná to z finančního hlediska tak nevnímáte, ale zdraví je na prvním místě. Jíst zdravě, pravidelně cvičit a zůstat fit je pro lidskou psychiku možná jedna z nejtěžších, ale zároveň nejpotřebnějších věcí. Čistá hlava pomáhá lépe myslet. A ušetřit na tučném a nezdravém jídle, to také není k zahození.

Neplatíte víc, než musíte?

Každý rok se snažte přehodnotit pojistku svého auta. Například zvýšení spoluúčasti snižuje pojistné. Pro starší vozidla je dobré vyhodnotit, zda opravdu potřebují havarijní pojištění. Pokud odhadovaná cena nepřesahuje pár tisíc a je jisté, že do auta už žádné velké peníze nevložíte, je zbytečné platit havarijní pojistku.

A totéž platí pro produkty určené ke spoření. V záplavě nabídek musíte nalézt ty nejvýhodnější produkty. Ať už jde o půjčku na bydlení, půjčku na auto, pojištění, nebo něco jiného. Výhodné produkty lidem často unikají, přitom stačí velice jednoduchá analýza trhu.

Další tipy, jak ušetřit, najdete ZDE


 

Právě se děje

Další zprávy