Ukradená data: Jen čtyři Češi skryli peníze v ráji daní

Pavel Matocha, Euro.cz
30. 9. 2009 13:46
Celková hodnota zůstatků na všech čtyřech účtech dohromady byla méně než jeden milion eur
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V dokumentech z lichtenštejnské banky LGT byly informace o účtech pouze čtyř fyzických osob a žádné právnické osoby. Celková hodnota zůstatků na všech čtyřech účtech dohromady byla méně než jeden milion eur, napsal server Euro.cz.

Podrobnosti o datech, která německá daňová správa poskytla v září České republice, sdělil serveru šéf české daňové správy Jan Knížek.

"Získali jsme informace o čtyřech daňových subjektech, které měly na svých účtech v LGT bance celkem pouze statisíce eur. Jde o fyzické osoby, o nichž jsme již věděli dříve. Všechny čtyři případy již minimálně tři čtvrtě roku prošetřujeme," řekl Knížek.

Informace o účtech v lichtenštejnské bance LGT koupila před lety německá rozvědka od bývalého zaměstnance této banky. Loni na jaře nabídlo Německo ostatním zemím Evropské unie, že jim tato data zdarma zpřístupní. Tehdejší český ministr financí Miroslav Kalousek o tyto informace Němce požádal, ale těm pak trvalo rok a půl, než je poskytli.

Po celou dobu německá daňová správa tvrdila, že data třídí a že jakmile budou připravená, že je předá. V září předalo Německo pár potištěných papírů s nulovou informační hodnotou pro českou daňovou správu.

Plné znění článku naleznete ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy