Uhelná oplácí, za limity vzala Litvínovu miliony

Karel Toman
30. 3. 2011 14:35
Starosta Litvínova a poslanec VV Šťovíček prolomení limitů odmítá, ODS krok prosauje
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Litvínov - Litvínovská uhelná a.s., těžební společnost skupiny Czech Coal, se po třinácti letech rozhodla ukončit partnerskou spolupráci s městem Litvínov a vypověděla Dohodu o vzájemné spolupráci.

Společnost dala za posledních osm let městu 60 milionů, Litvínov tak přichází o každoroční přilepšení ve výši zhruba 7,5 milionu.

Důvodem je podle společnosti dlouhodobě prezentovaný negativní postoj starosty města Milana Šťovíčka, městského zastupitele za Věci veřejné, k činnosti těžební společnosti.

Jde o další tah v čerstvé snaze o prolomení těžebních limitů, s kterým přišel ministr průmyslu Martin Kocourek z ODS.

Limity, další střet v koalici

Šťovíček je totiž zároveň předsedou Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny a počátkem března vyzval k rezignaci Kocourkova náměstka Tomáše Hünera, který se za prolomení limitů vyslovil v České televizi.

Ministr Kocourek navrhuje, aby se limity vypustily a o další možné těžbě jednali těžaři vždy přímo s dotčenými obcemi. Premiér Nečas už jej v záměru podpořil.
 
Šťovíček ale zdůrazňuje, že zachování limitů je zakotveno v programovém prohlášení vlády a pro Věci veřejné je jeho změna nepřijatelná.

"Jsem přesvědčen, že nejde o postoj celého města, nicméně za stávající situace nevidíme důvod v partnerské spolupráci pokračovat," uvedl dnes v tiskové zprávě generální ředitel Litvínovské uhelné Petr Kolman.

Šťovíček: uhlí je dost, stát se nestará

"Starosta Šťovíček soustavně odsuzuje těžbu hnědého uhlí bez ochoty diskutovat o čemkoli, co s ní souvisí, bez zájmu debatovat o důsledcích pro region, pokud skončí, bez ochoty jednat o případných kompenzacích i možnostech realizace řady opatření, která by minimalizovala případný vliv naší činnosti na město v budoucnu," dodal.

Ministr Kocourek při obhajobě prolomení těžebních limitů argumentuje hlavně tím, že po roce 2015 nebude dost uhlí pro české centrální teplárny. Podle Šťovíčka to není pravda.

"Uhlí je v rámci platných limitů pro teplárny dost. To jenom stát neumí zajistit, aby jeho majetek (uhlí) bylo přednostně dodáváno do tepláren a navíc se ani nestará o to, kolik finančních prostředků z každé vytěžené tuny dostává stát a kolik těžaři," sdělil počátkem března.

 

Právě se děje

Další zprávy