Udejte konkurenci s kradenými programy, vyzývá BSA

Ekonomika Ekonomika
4. 10. 2009 8:10
Výzvu dostane 20 tisíc malých a středních firem
Koupil váš zaměstnavatel dostatek licencí od každého programu?
Koupil váš zaměstnavatel dostatek licencí od každého programu? | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Znemožněte vaší konkurenci nelegální obohacování! Proč by měla vydělávat díky pirátskému softwaru, když vy máte programy legální a poctivě jste za ně zaplatili? Podobnou výzvu rozešle protipirátská organizace BSA více než 20 tisícům malých a středních firem v Česku.

Věří, že tak dosáhne snížení počtu nelegálně nainstalovaných programů.

„Reagujeme tak na značný nárůst počtu žádostí o zásah proti firmám, které užívají nelegální software. Obracejí se na nás nejčastěji zástupci firem, které si software poctivě kupují a cítí se nekalou hospodářskou soutěží konkurence ohroženy," vysvětluje Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA.

Upozornění na nelegální software je možné odeslat jednoduše prostřednictvím internetových stránek BSA.

Lepší se to, ale pomalu

Podle studie analytické společnosti IDC je v České republice až 38 procent softwaru nelegálních. Tvůrci ukradených programů tak přišli o 3,3 miliardy korun. I přesto se však v posledních 14 letech v Česku podařilo výskyt nelegálního softwaru snížit, a to o necelou třetinu.

V poslední době tomu napomáhají právě podněty od firem, které používají legálně koupené programy. Vadí jim, že nemohou cenově konkurovat těm, kdo za stejný program nemuseli platit.

„Často se setkáváme s tím, že firma například o patnácti konstruktérech si koupí pouze tři licence a zbytek instalací softwaru provede nelegálně," upřesňuje Filip Hvízdal, obchodní manažer společnosti Autodesk, která vyvíjí software pro konstruktéry a designéry.

Američané lákají na milion

Zatímco v Česku BSA apeluje hlavně na nefér konkurenční výhody, v USA je výzva ještě razantnější. Kdo pomůže odhalit nelegální software ve firmě, může si vydělat až milion dolarů.

Musí ovšem oznámit pirátství spáchané společností nebo organizací, která nainstalovala nelegální kopie programů do svých počítačů. Tedy ne jedince, který má v pracovním počítači stažený nějaký software.

Zároveň musí autor zprávy uvést své kontaktní údaje. Výše odměny takového „tipaře" v USA se odvíjí od vyrovnání, které odhalená společnost zaplatí poškozenému výrobci softwaru.

 

Právě se děje

Další zprávy