Udání za černou práci přibývá. Pokuty přes 124 milionů

Tomáš Fránek
8. 11. 2012 17:04
Celkové sankce jsou třikrát vyšší než v loňském roce
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Lidé v Česku začali ve velkém upozorňovat na firmy a podnikatele, kteří zaměstnávají lidi načerno. Vyplývá to z nově zveřejněných statistik Státního úřadu inspekce práce.

V říjnu se udání na nelegální práci stalo už třetím nejčastějším důvodem, proč se lidé na inspekci obrátili. Za jediný měsíc dostali kontroloři 245 podnětů na práci načerno.

Častěji si lidé stěžují už jenom na to, jak jsou v práci odměňováni (453 případů) a na oblast pracovního poměru či dohod konaných mimo pracovní poměr (317 podnětů).

Drábek přitvrdil

S tvrdším postojem k práci načerno včetně švarcsystému přišel exministr Jaromír Drábek.

Od počátku letošního roku uskutečnili inspektoři přes 48 tisíc kontrol a uložili 3213 pokut v celkové výši přes 224 milionů korun. Na pokuty týkající se porušení zákona o zaměstnanosti, tedy zjednodušeně řečeno týkající se práce načerno, připadá více než polovina této částky - přes 124 milionů korun.

Jen v říjnu uložila inspekce za práci načerno 85 pokut za 26,74 milionu korun.

Inspekce nezveřejňuje, kolik pokut padlo přesně za švarcsystém, celkové sankce jsou ale rekordní a výrazně převyšují předchozí roky. Proti loňskému roku jsou třikrát vyšší.

Nečas chce zmírnit

Premiér Petr Nečas přitom uvedl, že kontroly švarcsystému musí skončit.

Pod záminkou boje s černou prací dělají podle premiéra stovky úředníků práci postrádající smysl. "Musím říci, že ministerstvo práce a sociálních věcí zamířilo naprosto falešným směrem. Byla to jedna z chyb ministerstva a teď v rámci přehodnocení priorit vládní politiky toto bude určitě věc, která se přehodnocovat bude," uvedl Nečas.

Exministr Drábek i jeho stranický kolega Miroslav Kalousek to však odmítají. Švarcsystém podle nich škodí české ekonomice a kontroly mají opodstatnění.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde najít práci?

 

Právě se děje

Další zprávy