Údaje o příjemcích dávek v ohrožení, stát dostal pokutu

Petr Kučera Petr Kučera
7. 5. 2013 12:52
Úřad pro ochranu osobních údajů zamítl odvolání ministerstva práce a sociálních věcí
Foto: ČS

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí musí zaplatit pokutu 500 tisíc korun za spáchání správního deliktu, kterého se dopustilo při využívání Jednotného informačního systému. Případ úzce souvisí s projektem sKarta, za který má ministerstvo dostat další pokutu.

Výši pokuty ohledně Jednotného informačního systému nyní zveřejnil Úřad pro ochranu osobních údajů. Na začátku května zamítl odvolání (rozklad) ministerstva proti uložení sankce, rozhodnutí o uložení pokuty je tedy pravomocné.

Jednotný informační systém slouží k výplatě dávek v systému sociálního zabezpečení, státní sociální podpory a v oblasti státní politiky zaměstnanosti.

"Porušena byla povinnost dostatečně zabezpečit zpracovávané osobní údaje (umožněním přístupu více osob do systému pod jedním účtem) a uchovávat po dostatečnou dobu elektronické záznamy, které umožňují určit a ověřit kdy, kým a z jakého důvodu byly osobní údaje zaznamenány nebo jinak zpracovány," uvedla mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková.

Další pokuta kvůli sKartě

Už na konci ledna zveřejnil předseda úřadu Igor Němec výsledky kontroly zaměřené přímo na sKarty. Ta podle Němce potvrdila, že ministerstvo neoprávněně předává osobní údaje oprávněných osob a příjemců dávek České spořitelně bez toho, aby k tomu byl zákonný důvod.

Banka byla na základě smlouvy s ministerstvem pověřena, aby sKarty vydávala a dávky vyplácela. Smlouva ale podle Úřadu pro ochranu osobních údajů nemůže absenci zákonného zmocnění nahradit.

Kompletní závěry kontroly nyní úřad zveřejnil na svém webu. Podle Němce hrozí ministerstvu sankce až 10 milionů korun. Konkrétní výši pokuty ale zatím úřad neuvedl, přestože námitky ministerstva proti výsledku kontroly už v březnu zamítl.

Čas k nápravě je do konce června

Už v lednu nařídili ochránci soukromí ministerstvu odstranit závadný stav do konce června. Podle Němce může ministerstvo projekt sKaret pozastavit, nebo připravit zákon, v němž by poslanci souhlasili s předáváním těchto údajů o držitelích dávek soukromému subjektu, tedy České spořitelně.

Ministerstvu přitom nyní hrozí další sankce. Už na začátku března sice připravilo novelu zákona, která má problém s ochranou soukromí upravit v zákoně, kvůli dalším sporným bodům však návrh zatím neschválila ani vláda. Včasné schválení změn je tedy vážně ohroženo.

Projekt sociálních karet už chce zrušit nejen opozice, ale také koaliční ODS a LIDEM. Podle premiéra Petra Nečase je ukončení projektu a vyplacení kompenzace České spořitelně, která do projektu investovala 300 milionů korun, nejméně špatným řešením.

TOP 09 se brání ukončení projektu

Ministryně Ludmila Müllerová a "její" TOP 09 ale rychlému ukončení projektu brání. Po jednání s vedením České spořitelny v pondělí oznámila, že další budoucnost sKaret posoudí nově vzniklá pracovní skupina. Koaliční partneři chtějí společně s opozicí schválit ukončení projektu ve sněmovně i bez TOP 09.

Zavedení sociálních karet prosadili bývalý ministr Jaromír Drábek a jeho první náměstek Vladimír Šiška. Oficiálním cílem projektu bylo ušetřit provozní výdaje při výplatě dávek (hlavně za složenky, poštovné a práci s hotovostí na úřadech) a omezit zneužívání dávek (to ale nakonec karty v praxi zatím nedokážou).

TOP 09 nyní převzala dřívější argumentaci Drábka a Šišky, podle nichž sKarty ušetří státu čtvrt miliardy korun ročně. Dosud však nikdo neuvedl konkrétní postup, jak k takovému výpočtu došel.

Ministerstvo stále trvá na identifikační funkci karet (platební funkce byla - až na výjimky - od počátku dobrovolná), nedokáže však vysvětlit, proč je kvůli tomu nutné zavádět novou kartu a nestačí například elektronické občanské průkazy. K využití této funkce jsou navíc potřeba čtečky, které zatím úřady nemají a jejich pořízení není součástí „bezplatné" smlouvy s Českou spořitelnou.

 

Právě se děje

Další zprávy