Účet za únik ropy moře už přesáhl 1,6 mld. USD

Petr Jemelka Petr Jemelka
14. 6. 2010 17:32
Jen za minulý týden náklady spojené s likvidací úniků ropy vzrostly o 350 milionů
Akcionáři BP zažívají krušné dny
Akcionáři BP zažívají krušné dny | Foto: Reuters

Londýn- Celkové náklady na likvidaci následků se 56. den od vypuknutí nejhorší ekologické katastrofy v dějinách USA - úniku ropy z poškozeného ropného vrtu v Mexickém zálivu, už vzrostly na 1,6 miliardy dolarů (zhruba 33,6 miliard korun).

Kam až se cena havárie, kterou americký prezident Barack Obama přirovnal k 11. září vyšplhá, stále není jasné. Jen za minulý týden přitom stoupla o dalších 350 milionů dolarů.

Pro akcionáře britské těžební společnosti British Petroleum, jíž ropný vrt patří, tak začíná další krušný týden. Hned v pondělí ráno museli spolknout hořkou pilulku v podobě vyplacení kompenzací ve výši 25 milionů dolarů státům Alabama, Mississippi a Florida. Akcie navíc na poslední vývoj situace v pondělí dopoledne reagovaly dalším pádem, tentokrát o sedm procent. 

Podle britského deníku Guardian už bylo navíc přijato 51 tisíc individuálních žádostí o náhradu škody. 26 500 žadatelů už své peníze obdrželo.

Během dnešního odpoledne by mělo představenstvo British Petrolea rozhodnout, zda ustoupí tlaku a za právě probíhající fiskální čtvrtletí nevyplatí dividendy. Peněžité plněné by měli akcionáři dostat 21. června. Kritici společnosti v čele s americkým prezidentem Barackem Obamou požadují, aby byly prostředky vyhrazené na vyplácení dividend umístěny do zvláštního fondu, z něhož budou hrazeny kompenzace škod.

BP zřejmě lhala, jejího šéfa čeká grilování v Kongresu

Ve středu by se měl Obama osobně sejít s generálním ředitelem BP Tonym Haywardem. Důležitější ale bude Haywardovo čtvrteční slyšení před americkým Kongresem. Tam by totiž měl odpovídat na podrobné otázky týkající se okolností výbuchu. Odborníci British Petroleum podezřívají z toho, že k explozi vrtného vrtu došlo kvůli nedbalosti a havárii tak bylo možné zabránit.

Původní odhad objemu unikající ropy z počátku května navíc hovořil o dvou tisících barelech ropy. O čtrnáct dní později byl zvýšen na pět tisíc, koncem měsíce na téměř 20 tisíc barelů a nejaktuálnější výpočty udávají až 40 tisíc barelů denně (asi 6,5 milionů litrů denně). 

Pokud se potvrdí poslední zpráva geologické služby, znamenalo by to, že koncern zřejmě od samého počátku vědomě zakrýval skutečný rozsah katastrofy. British Petroleum tvrdí, že se mu nyní daří zachytávat pomocí speciálního zvonu, který na ústí vrtu nechal nasadit minulý týden, asi 15 tisíc barelů suroviny denně.

 

Právě se děje

Další zprávy