Účet za Sandy: Desítky miliard dolarů, zaplatí každý

Tereza Holanová Tereza Holanová
30. 10. 2012 17:18
Na Sandy doplácejí například obchodní řetězce, prodejny zavřel Apple i Starbucks
V humanitárních centrech našel ukryt také nemalý počet dětí.
V humanitárních centrech našel ukryt také nemalý počet dětí. | Foto: Reuters

New York - Hurikán Sandy, který aktuálně sužuje USA, se zařadí mezi nejdražší přírodní katastrofy.

Analytici odhadují ekonomické škody na 10 až 20 miliard dolarů (193 až 386 miliard korun). Přibližně polovinu této částky by měly představovat pojistné škody, předpokládá list Financial Times.

Hrubý domácí produkt Spojených států se kvůli poklesu ekonomické aktivity ve čtvrtém kvartále meziročně propadne o 0,1 až 0,2 procenta, odhaduje ekonom Mark Vitner. Pro srovnání, ve třetím čtvrtletí americká ekonomika rostla o 2 procenta.

Kdo škody zaplatí

Důsledky se projeví ve všech oblastech trhu. Klesne průmyslová výroba, spotřeba domácností, a tím pádem i maloobchodní tržby.

Například společnosti Apple hurikán podle listu Business Insider poškodil na 78 prodejen, mnohé z nich jsou nyní zavřené. Provoz v New Yorku přerušil také řetězec Starbucks.

Prodej oděvů a doplňků se podle odhadu Citigroup v listopadu sníží o tři procenta. V New Yorku by se přitom během prvního týdne mělo jednat až o čtyřicetiprocentní propad.

Kvůli zatopenému newyorskému metru utrpí provozovatelé hromadné dopravy, kvůli zrušeným tisícovkám letů pak aerolinky. Jak uvádí stránka FlightAware, jen za pondělí a úterý se neuskutečnilo téměř 7,5 tisíce letů.

Zastavení provozu některých rafinérií pravděpodobně požene nahoru ceny paliv. Terminály zavřely například Philips 66 nebo Exxon Mobil.

Z federálního rozpočtu se navíc bude muset zaplatit obnova veřejné infrastruktury, ať už silnic, mostů, nebo třeba veřejných pláží.
Pojistné škody odhadují analytici CNN na 5 až 10 miliard dolarů - ty by měly plynout především na pokrytí ztrát, ke kterým došlo na rezidenčních a komerčních nemovitostech.

Tratit budou také akcionáři - burza v New Yorku (the New York Stock Exchange) je totiž už druhý den zavřená. V minulosti přerušila činnost několikrát, například po atentátech na prezidenty Lincolna nebo Kennedyho, během první světové války a po teroristických útocích v roce 2001. Kvůli hurikánu to bylo naposledy v září 1985.

Rozbité okno, nebo motor?

Někteří ekonomové se již teď těší, že následné obnovování škod povede k nárůstu zakázek a tvorbě nových pracovních míst, a tím ke zvýšení hrubého domácího produktu.

Na pozitivní dopady destrukce upozorňuje například ekonom Peter Morici, který přednáší na University of Maryland. Podle jeho názoru jen obnova poškozených nemovitostí vyjde na 20 miliard dolarů.

Stejně tak ekonomka Diane Swonk, která si chválí, kolik lidé v posledních dnech utratili za jídlo, vodu, baterky a další věci nezbytné k přežití. Podle ní tak pomohli majitelům supermarketů.

Již před 160 lety ale francouzský ekonom Frédéric Bastiat nazval tvorbu HDP tím, že společnost pouze likviduje škody, iluzí rozbitého okna.

Podrobně se uvedené teorii věnuje v eseji Co je a co není vidět. Zde zdůrazňuje, že společnost má tendenci vidět pouze užitek, který plyne z napravování ztrát. To, že další účastníci trhu utrpěli, ale nevnímá. Jedná se například o firmy, u kterých by spotřebitelé, kteří nyní budou utrácet za opravy, jinak nakupovali.

Cena se může vyšplhat i výš

Vzhledem k tomu, že kalamita ve Spojených státech doposud neskončila, je nyní složité odhadovat, na kolik nakonec skutečně vyjde.

Konečná škoda ale může být mnohem vyšší, než teď odborníci tipují. V případě hurikánu Irene z roku 2011 se původně ztráty odhadovaly na 7 miliard dolarů, nakonec se pak jednalo o více než dvojnásobek.

Morici proto varuje před částkou 35 až 45 miliard dolarů, zdůrazňuje server CNBC.

Náklady na přírodní katastrofy se radikálně zvýšily až v tomto tisíciletí. Podle publikace The Economics of Hurricanes in the United States (Ekonomie hurikánů v USA) činily v letech 1920 až 2000 průměrné roční škody méně než 10 miliard dolarů. Po roce 2001 ale přišly nejničivější hurikány v historii Spojených států a všechny z nich vyšly na 9 až 30 miliard dolarů, Katrina z roku 2005 dokonce na 100 miliard USD.

Foto: Sandy pustoší východní pobřeží Ameriky:

Foto: New York se chystá na ničivý hurikán:

 

Právě se děje

Další zprávy