Účet za krizi. Stát utratil o 162,9 mld víc, než vybral

hp
1. 12. 2009 15:03
Ministerstvo financí dnes zveřejnilo zprávu o plnění rozpočtu za listopad
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Schodek státního rozpočtu dosáhl ke konci listopadu 169,4 miliardy korun, oznámilo ministerstvo financí. To je mnohem vyšší číslo, než kolik vládě dovoluje zákon o státním rozpočtu (52,2 mld.), ale především dramaticky víc než před rokem: tehdy byl schodek rozpočtu pouhých pět miliard korun.

Je to dílčí účet za ekonomickou krizi a špatně nastavenou strukturu rozpočtu, jehož výdaje z větší části stát nemůže ovlivnit, shodují se ekonomové.

Celkové příjmy státu oproti loňskému roku klesly o 7,8 procenta. Poklesly především příjmy z daní a poplatků, které se snížily o 53,3 miliardy korun, a příjmy ze sociálního pojištění - o 33,6 miliardy korun.

Naopak celkové výdaje státu vzrostly meziročně o více jak 89 miliard korun na 1042,8 miliardy. Nejvíce financí stát vydal jako každoročně na sociální dávky. Ke konci listopadu na ně vyčerpal 390,6 miliardy korun, z čehož více jak 308 miliard stát vyplatil lidem ve formě důchodů.

Ministerstvo financí ve zprávě také uvádí, že se téměř dvojnásobně zvýšily výdaje na podpory v nezaměstnanosti. Oproti loňsku vzrostly o 7,4 miliardy na 13,8 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy