U výplaty sociálních dávek se stamiliony neušetřily

Tomáš Fránek
11. 4. 2013 7:29
Nový systém na výplatu sociálních dávek stále nefunguje tak, jak by měl
Exministr Jaromír Drábek.
Exministr Jaromír Drábek. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Nové systémy na výplatu sociálních dávek, které prosadili exministr Jaromír Drábek z TOP 09 a jeho bývalý náměstek Vladimír Šiška, nešetří stamiliony korun, jak oba slibovali.

Ukazují to čísla z ministerstva práce a sociálních věcí, která získal online deník Aktuálně.cz. Ministerstvo přitom zaslalo během několika hodin dvě různé částky. Nejprve uvedlo, že za systémy na výplatu dávek platí 836 milionů, po vydání článku se ale omluvilo s tím, že jde o chybu.

"Omlouváme se, ale poslali jsem vám chybné číslo. Má se to tak, že skutečná částka vynaložená na vývoj systému, licence a další servisní služby k agendovým informačním systémům byla v roce 2012 cca 400 milionů korun," uvedl tiskový odbor a potvrdil také náměstek ministra Petr Krůček.

Otázka od online deníku Aktuálně.cz přitom byla položena jasně. Chtěli jsme znát celkové výdaje za systémy na výplatu sociálních dávek, včetně částek za licence a vývoj nových počítačových programů, od ledna 2012 do letošního začátku dubna.

Dvě různé sumy

Nové systémy na výplatu sociálních dávek spustilo ministerstvo narychlo od začátku loňského roku bez standardní veřejné soutěže. Drábek se Šiškou několikrát mluvili o částce do 300 milionů za rok.

Exministr Drábek ještě v minulém týdnu na svých internetových stránkách opakoval, že "díky nasazení nového informačního systému mělo ministerstvo v roce 2012 možnost ušetřit na provozních nákladech 200 milionů korun a od roku 2013 každoročně nejméně 300 milionů korun". Trvá na tom, že tento krok byl pro stát výhodný.

Platby za systémy na výplatu sociálních dávek provází spousta nejasnosti. Ministerstvo totiž uzavřelo v souvislosti se změnou výplatu sociálních dávek šest dodatků. A úřad tvrdí, že se samotné výplaty dávek týkají jenom poslední dva dodatky a od toho odvozuje částku 400 milionů. Společnost Fujitsu, se kterou dodatky bývalé vedení úřadu podepisovalo, ale za loňský rok dostala od ministerstva vyplaceno 600 milionů korun.

Podle vedení ministerstva jde o v části o platby za služby, které se samotnou výplatou dávek nesouvisí, výpočty Nadačního fondu proti korupci ale ukazují, že služby pro úřady práce obsahuje většina dodatků. A podle fondu proti korupci inkasují dodavatelské firmy za výplatu dávek 60 milionů korun měsíčně, tedy částku vyšší než je 400 milionů za rok.

Všechny dodatky šetří Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad zatím nepravomocně na základě dodatků číslo pět a šest rozhodl o zrušení zakázky a o zákazu používání systému. Nyní řeší odvolání ministerstva proti tomuto rozhodnutí, další dodatky stále šetří.

Nové počítačové systémy ministerstvo prosadilo narychlo od začátku roku 2012.

Šetření? Podle policie a znalců není

Kvůli korupci při rozdělování zakázky už policie stíhá dvanáct lidí, včetně Šišky a zástupců firem (Fujitsu Technology, Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill a Techniserv), které systémy ministerstvu dodaly. Celkem si podle znaleckého posudku policie mohly firmy přijít na 386,12 milionu korun. Což je podle posudku o 180 milionů korun více, než by ministerstvo platilo, kdyby nechalo běžet vše při starém a do dávek vůbec nesahalo.

To, že systémy jsou dražší, než politici z TOP 09 tvrdili, potvrzují i některé posudky, které si nechal vypracovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Soudní znalec Toni Kolouch uvedl, že smlouva sice počítá s náklady na služby ve výši 330 milionů na tři roky, propočty ale ukazují výrazně jiné číslo. Celkové náklady by se podle Kolucha měly vyšplhat až k částce 1,39 miliardy korun.

A podle Nadačního fondu proti korupci, který situaci na ministerstvu dlouhodobě sleduje, inkasují dodavatelské firmy za výplatu dávek 60 milionů korun měsíčně.

Financování výplatu dávek kritizují koaliční partneři. "Budeme chtít, aby MPSV vše objasnilo," uvedla poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Podle ní nejde navíc o sumu konečnou - loni totiž provoz dávek prodražily i platby za přesčasy lidem na úřadech práce, kteří se potýkali s nefunkčními počítačovými systémy. Ty zcela bezchybně nefungují dodnes.

Systémy na ministerstvu dlouhodobě kritizují i lidovci. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartošky stojí výplata dávek přes miliardu korun, tedy výrazně více než nyní připouští ministerstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy