U šéfovských stolů sedí v ČR pramálo žen. Méně než v EU

Tereza Holanová Tereza Holanová
12. 1. 2012 16:30
Ve vedení českých firem připadá na jednu ženu dvanáct mužů. Kvóty ale nechceme, tvrdí odborníci
Foto: Schenker

Praha - Kdyby se někdy sešli manažeři ze všech českých firem, bylo by tam dvanáctkrát více mužů než žen. Jak zjistila poradenská skupina Deloitte, Česko má stále ještě ve vedení společností méně žen, než je průměr v Evropské unii. Ten činí 12 procent.

Zatímco v Nizozemí nebo Španělsku představuje podíl žen ve vedení firem 9,2 procenta a v Německu 8,2 procenta, v Česku se jedná o 7,6 procenta.

Příznivější poměr získáme, pokud se zaměříme pouze na dozorčí orgány u stovky největších společností v Česku. Tam zasedá 13,2 procenta žen, funkci prokuristky (tedy zmoceněné osoby, která disponuje plnou mocí) zastává dokonce 22 procent žen.

Nejvíce žen zaměstnává Norsko

V rámci celosvětového srovnání představuje špičku Norsko, kde ženy zaujímají každou třetí manažerskou pozici. Zde ovšem platí povinné kvóty pro zastoupení žen v představenstvech společností.

Více než desetiprocentní podíl vykazují Austrálie, Francie, USA, Jihoafrická republika, Izrael nebo Kanada.

Další údaje Deloitte neuvádí, nicméně ze statistiky Women on Boards vyplývá, že v roce 2009 měly vyšší podíl manažerek jak Polsko, tak Maďarsko (obě země 10,2 procenta), dále Dánsko (12,1 procenta) nebo Řecko (9,5 procenta). Ve Švédsku a Finsku se jednalo zhruba o 23 procent.

Komise připravuje kvóty

Ovlivňovat, kolik žen se dostane na nejvyšší funkce, plánuje také Evropská komise, která by měla v nejbližších měsících projednat potřebnou regulaci. "Ženy by tak mohly zastávat až třicet procent všech pozic ve vedení firem kótovaných na burze," uvádí Deloitte.

Aktivitou nešetří ani jednotlivé země. Například ve Francii musí do roku 2016 na manažerských postech pracovat 40 procent žen. Totéž pravidlo platí pro firmy ve Španělsku, které zaměstnávají více než 250 osob.

Česko zatím zůstává od podobných zásahů stranou. "Zavedení kvót odmítají firmy a ani politická reprezentace na ně netlačí," komentuje Jan Spáčil, který vede Deloitte Corporate Governance Centrum Česká republika.

Firma by si měla o vedení rozhodovat sama

Další vývoj proto bude záviset hlavně na tom, zda se Evropská komise dohodne na povinných kvótách a jestli budou závazné i pro české podniky.

"Bez nich bude podíl žen ve vedení stoupat jen velmi zvolna," myslí si partnerka Deloitte Diana Rádl Rogerová. Zároveň se ale ptá, zda jsou nějaké regulace potřeba.

Angažování žen v top managementu by podle ní vždy mělo záviset na rozhodnutí dané firmy a ne na příkazech zvenčí. "Prosadit se je pro ženu určitě těžší, zároveň pokud chce dosáhnout úspěchu, má otevřený prostor. Sama jsem se nikdy v tomto ohledu necítila být muži jakkoliv diskriminována," myslí si Rogerová. Spáčil ještě doplňuje, že i mnohé ženy vnímají podobné kvóty jako nedůstojné.

Podívejte se, zda jste připraveni podnikat:

Jak uvádí britská studie Women on Boards, zaměstnávat ženy ve vedení firem znamená využívat talent, které má společnost k dispozici. Analýza připomíná, že šest z deseti vysokoškolsky vzdělaných osob v Evropě a USA jsou právě ženy.

Stejně jako zástupci Deloitte se ovšem autoři staví proti kvótám. "Věříme, že dosazování lidí do vedení by se mělo dít na základě potřeb podniku a znalostí a schopností těchto lidí," stojí ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy