U Fiatu se demonstrovalo, ve hře je i šrotovné

Karel Toman
16. 5. 2009 18:10
Zaměstnanci automobilky v Turíně demonstrovali proti tajnostem firmy s plány na expanzi
Klíčová automobilová divize italského průmyslového konglomerátu Fiat vykázala již počtvrté za sebou čtvrtletní zisk díky nárůstu tržeb. Společnost dnes oznámila, že divize Fiat Auto ve třetím čtvrtletí hospodařila s obchodním ziskem 51 milionů eur ve srovnání se ztrátou 85 milionů eur před rokem.
Klíčová automobilová divize italského průmyslového konglomerátu Fiat vykázala již počtvrté za sebou čtvrtletní zisk díky nárůstu tržeb. Společnost dnes oznámila, že divize Fiat Auto ve třetím čtvrtletí hospodařila s obchodním ziskem 51 milionů eur ve srovnání se ztrátou 85 milionů eur před rokem. | Foto: Reuters

Turín - Na patnáct tisíc zaměstnanců automobilky Fiat dnes demonstrovalo před firemní centrálou v Turíně. Bojí se zavírání továren a propouštění.

Z věci se mezitím stalo politikum. Podle italského ministra průmyslu Claudio Scajoly by totiž zavření továren znamenalo porušení dohody, která provázela zavedení šrotovného.

Odboráři a zaměstnanci kritizují přezíravost vedení firmy. Ta je prý neinformuje o plánech stát se díky chystané alianci s General Motors druhou největší automobilkou světa.

Podle odborářů můžou plány automobilky v celé Itálii znamenat ztrátu až  12 tisíc pracovních míst. „Od sveru na jih, Fiat může růst jen s námi," znělo proto heslo protestujících.

Menší protesty trvaly celý týden

Odboráři ve Fiatu se obávají informace vzešlé údajně z Fiatu, kterou šéf automobilky Sergio Marchione nikdy nepopřel: že totiž chystaná fúze s německým Opelem povede k zavření nebo „reorientaci" závodu Termini Imerese u Palerma a další továrny v Itálii, nejspíš Pomigliano d'Arco u Neapole.

"Demonstrujeme, abychom bránili průmysl i Fiat. Šéf Fiatu Sergio Marchionne nám zatím neposkytl žádné odpovědi na otázky ohledně těchto jihoitalských továren," citovala předáka odborů ČT24.

Dnešní protesty byly  vyvrcholením celého týdne nespokojenosti. V Termini Imerese si zvěsti o rušení továrny vyžádaly několik kratších stávek, a v Turíně zase odboráři odmítli pracovat přesčas.

Sobotní demonstrace se pak zúčastnily všechny čtyři velké odborové organizace Fiatu, podpořili ji i pracovníci sesterské továrny na nákladní vozy IVECO nebo zemědělské stroje CHN.

Vláda chce udržet místa výměnou za šrotovné

 "Když jsme zavedli ekologické pobídky, požádali jsme Fiat o závazek nepropouštět a nezavírat továrny a získali jsme jej. Tento závazek stále platí," řekl ministr průmyslu Claudio Scajoba, který stejně jako odbory požaduje trojstranné rozhovory s Fiatem.

U Neapole se teď místo toho bojí, že bude zrušeno na 5 200 míst, u Palerma zhruba 1 600. Pokud se zprávy odborů potvrdí, může podle nich celkem i se subdodavateli ztratit práci až zmíněných 12 tisíc lidí.

Svou účast na protestním pochodu od turínského závodu na šasi až po tamní historickou centrálu proto už dopředu potvrdila řada místních politiků - od starosty Turína Sergia Camparia, prezidenta provincie Turín Antonia Saitta, kancléře regionu Piedmont Andrea Nairatiho, prezidenta jihoitalského regionu Campania Antonia Bassoliniho až po prezidenta regionu Puglia Nichi Vendolu.

 

Právě se děje

Další zprávy