Tyto dávky lze zneužívat beztrestně, varuje úřad práce

Karel Toman
1. 6. 2011 5:00
Když rodič napaří dítěti nájem ve vlasním domě, úřad mu musí dát příspěvek na bydlení
Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Zlín - Toto jsou sociální dávky, jejichž zneužívání nemůžeme za stávajících zákonů účinně zabránit. Zprávu s tímto vzkazem poslaly počátkem května úřady práce na ministerstvo, které o podobnou analýzu požádalo.

Podle zprávy z krajské pobočky úřadu práce ve Zlíně, kterou má Aktuálně.cz k dispozici, mezi ně patří hlavně příspěvek na bydlení, dávky pěstounské péče, sirotčí důchod nebo dávky EU.

"Dnes není způsob, jak tomu ze strany úřadu práce předejít," tvrdí nad seznamem zástupkyně ředitele krajské pobočky Miriam Majdyšová a upozorňuje, že tím nechce nikomu dávat žádný návod.

Podle plánů ministerstva zabrání zneužívání dávek tvrdší kontroly a postihy a taky to, že se nepřehledný systém zjednoduší - všechny dávky spadnou pod jeden úřad a jejich počet se radikálně sníží. Aspoň tak s tím předběžně počítá sociální reforma ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), která má vstoupit v platnost od nového roku 2012.

Některé sociální dávky už přitom zpřísnily od letošního 1. ledna, čímž některé rodiny přišly i o tři pětiny svých příjmů.

Tady mi to podepiš, synku, a skoč s tím na úřad

Příkladů, jak lze "legálně" zneužít třeba příspěvek na bydlení, je několik.

Dospělý potomek například bydlí ve velkém domě s rodiči, kteří s ním sepíší nájemní smlouvu. "Žadatel o dávku musí splnit a doložit zákonem stanovené podmínky," připomíná Majdyšová. "Pokud je jednou z podmínek nájemní smlouva, žadatel ji předloží a splňuje i podmínky ostatní, úřad mu musí dávku přiznat, i když má své pochyby."

Nebo někdo dlouhodobě bydlí v bytě, který je nad jeho finanční poměry (je například příliš velký nebo v drahé čtvrti) a roky čerpá od státu podporu na nájem, jehož výši čtvrtletně vykazuje. Toho často zneužívá i majitel nemovitosti, který státní příspěvek na bydlení zakalkuluje do nájmu. 

Chystaná novela zákona o státní sociální podpoře, kterou ministerstvo poslalo vládě, už počítá s omezením vyplácení příspěvku na pět let. 

Zajdi na sociálku a pošli to exekutorovi

"Lidé by tak byli nuceni hledat si bydlení odpovídající jejich možnostem a stát by na ně nemusel doplácet," jmenuje Majdyšová, která rozsah zneužívání příspěvku na bydlení odhaduje na desetinu celkového vyplaceného objemu této dávky ve Zlínském kraji.

"Systémovým pochybením" trpí ale podle zprávy ze zlínského úřadu také dávky pěstounské péče, protože umožňují svěření dítěte do pěstounské péče třeba prarodičům, přičemž rodiče často bydlí v jedné domácnosti.

"Dávky jsou používány ve prospěch hrazení dluhů, exekucí, nákladů celé nefungující rodiny a podobně, nejsou využívány ve prospěch dítěte," píše se ve zprávě pro ministerstvo.

Podle Majdyšové jsou tyto dávky v takových případech zneužity všechny, protože dítě se dostává k prarodičům, kteří k němu mají vyživovací povinnost.

Nejdřív ti budu pěstounem, ty mi pak sirotkem

Finta u sirotčího důchodu zase spočívá v tom, že o něj klient záměrně nežádá pro dítě, které má v pěstounské péči. To mu umožní čerpat pěstounský příspěvek v plné výši a poté o sirotčí důchod požádat zpětně.

"Za dlouhé období má pak duplicitně zdroje ze dvou dávkových systémů," uvádí se ve zlínské zprávě. Ke zneužívání podle ní dochází v jednotkách případů, počet ale roste.

U dávek EU je nejčastěji zneužíván rodičovský příspěvek. Rodiče totiž často podvodně udávají takzvaný střed zájmů v České republice, takže například rodina usazená v Německu nebo Velké Británii čerpá české dávky. Prokázat to je ale podle úředníků "velice náročné."

"Není to tak, že by kvůli tomu odtékaly za státního rozpočtu zásadní peníze," tvrdí Miriam Majdyšová, podle níž je v tomto ohledu mnohem vážnějším problémem třeba nelegální práce. Stát si teď posvítí na oboje.

2012: Víc kontrol, vyšší pokuty, míň krabicového vína

"Uvažuje se o redukci dávek. Jestliže jsou tady nastíněny situace, kdy se dávky zneužívají, není vyloučeno, že bude snaha se takovým situacím napříště vyhnout," připomíná Majdyšová záměr ministra Drábka zredukovat dnešních více než dvacet příspěvků na tři.

Systém do džungle dávek má zavést také sjednocení výplatního místa z dnešních tří různých úřadů do jednoho místa - na příslušné úřady práce. Po sloučení systému hmotné nouze a státní sociální podpory už nebude možné jednomu úřadu tvrdit jedno a druhému něco jiného, aby člověk dosáhl třeba na příplatky na bydlení.

Kontrolu nelegálního zaměstnávání navíc začne nově vykonávat Státní úřad inspekce práce. "Úřady práce tak budou mít více prostoru pro kontrolu dávek a dalších peněz, které poskytuje například ve formě dotací," vysvětluje mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Vedle častějších kontrol se také zvýší pokuty za odhalené prohřešky. Například u nelegální práce, která lidem umožňuje pobírat dávky, i když pracují, se sankce zvýší desetinásobně - z deseti na sto tisíc korun.

Dalším prostředkem, jak zabránit zneužívání dávek třeba na nákup alkoholu a cigaret, má být takzvaná sociální karta.

Podle kritiků, mezi něž patří i kancelář ombudsmana, má ale třeba Drábkův zákon o zaměstnanosti vážné chyby, jeho reforma úřadů práce zase podle úředníků a starostů posiluje centralizaci a "pragocentrismus" reforem.

 

Právě se děje

Další zprávy