Tykač a spol. si vyplatili šest miliard za hnědé uhlí

Ekonomika Ekonomika
6. 9. 2010 16:55
Czech Coal měl nejvyšší zisk od doby, kdy vznikl. Jeho majitelé si vyplatili dividendu.
Foto: BOT KWB Turów SA.

Praha - Jeden z nejbohatších Čechů Pavel Tykač zaznnamenal další finanční úspěch. Skupina Czech Coal, kterou vlastní spolu s dalšími podnikateli, v loňském roce zvýšila zisk o 90 procent na 3,29 miliardy, nejvíce za dobu své existence.

Czech Coal, která těží a prodává hnědé uhlí, zaznamenala obrat přes 11 miliard korun, informoval jako první server motejlek.com. Akcionáři, tedy i Tykač, si ze zisku i z minulých let vyplatili dividendu 6,25 miliardy korun, tedy zhruba stejnou částku jako rok předtím.

Czech Coal Group nemá téměř žádné bankovní úvěry a patří do ní například Litvínovská uhelná či Vršanská uhelná společnost.

Pavel Tykač

  • Kontroverzní finančník, muž mnoha politických kontaktů, který patří mezi české miliardáře. Utajeně se v minulosti podílel na financování ČSSD, jeden čas dokonce působil coby poradce ministra financí Iva Svobody (ten skončil za mřížemi kvůli vytunelování Liberty).
  • Pavel Tykač rozjel před patnáci lety s Motoinvestem - pod heslem Drobní akcionáři, plačte! - takzvanou třetí vlnu kupónové privatizace, během níž ovládl řadu investičních fondů. Z mnoha pak zmizely miliardy korun. Motoinvest také převzal kontrolu nad třemi bankami, například nad Agrobankou, která pak zkrachovala. Stejný osud potkal i Kreditní banku Plzeň.
  • Sám Tykač ale za to nikdy nešel před soud a načas se stáhl do ústraní. Jeho jméno bylo nicméně spojováno se společností EC Group, která od konsolidační agentury koupila miliardové pohledávky. Dnes se věnuje zejména byznysu s uhlím, vlastní polovinu mostecké uhelné společnosti.
  • Před čtyřmi lety se mu policie pokusila prokázat, že zrežíroval miliardový tunel v CS Fondech a dokonce jej za to i obvinila. Nakonec ale uznala, že má málo důkazů. Žalobce pak stíhání zastavil s verdiktem: skutek nebyl trestným činem.

Pavel Tykač patří současně mezi nejopatrnější byznysmeny. Za většinou obchodů, které mu jsou připisovány, oficiálně nestojí.

Tykač byl v minulosti lídrem investiční skupiny Motoinvest, která vydělala stamiliony během kluponové privatizace v 90. letech. Podle některých zdrojů Tykač později půjčoval peníze skupině PPF na expanzi Home Creditu v Rusku. Úspěšně s mimořádnými výdělky měl investovat do akcií ČEZ či Českých radiokomunikací.

Tykače ovšem prověřovala i protikorupční policie, když vyšetřovala miliardový spor o akcie Sokolovské uhelné. Právě někdejšího lídra Motoinvestu policie podezírala, že stojí v pozadí transakcí, na jejichž konci je ovládnutí třetinového podílu Sokolovské uhelné. A některé z těchto operací policie podle zjištění Aktuálně.cz považuje za nezákonné.

"Věcí se zabýváme, byly tam už zahájeny úkony trestního řízení," potvrdil v červnu mluvčí protikorupční služby Roman Skřepek.

 

Právě se děje

Další zprávy