Tuzemská pivovarnická skupina má na dosah Černou Horu

Táňa Králová, Euro.cz
15. 11. 2009 15:42
Společnost K Brewery se zřejmě záhy rozroste o sedmého člena

Praha - Společnost K Brewery letos poprvé vystupuje oficiálně jako skupina šesti pivovarů. Možná se brzy rozroste o sedmého člena, výrazného nejen svými žlutočernými firemními barvami.

Naznačují to dokumenty uložené ve sbírce listin obchodního rejstříku. Dlouhá jednání zřejmě spějí k tomu, že portfolio tuzemské pivovarnické skupiny K Brewery obohatí Pivovar Černá Hora.

"Mohu potvrdit, že máme zájem stát se jeho stoprocentními vlastníky. Jednáme o koupi, zatím ale není nic podepsáno," uvedl Zdeněk Radil, generální ředitel a předseda představenstva K Brewery Group.

Zádrhel, na němž celá transakce vázla, se ale již zřejmě podařilo rozuzlit.

Hotel jako komplikace

Pivovar Černá Hora byl úplně prvním nákupem tuzemské skupiny čtyř investorů - majitele Lázní Luhačovice Martina Burdy, finančníka Grzegorze Hóta a menších akcionářů Zdeňka Radila a Evy Kropové.

Ti předloni společně převzali podíl od Zdeňky Schmidtové a postupně se dostali na 50 procent. Později celý balík prodali, pojistili si ho však opcí.

O tom, že K Brewery se ale úplně nevzdalo účasti v prosperujícím moravském pivovaru, svědčí i to, že vlastníci uskupení zůstali v jeho statutárních orgánech. Černohorský pivovar nadále plně, bez jakékoli vazby na K Brewery, řídí spolumajitel Jiří Fusek, původně největší akcionář. A úspěšně.

Infobox

Propojená šestice - pivovary skupiny K Brewery:

  • Pivovar Ježek Jihlava
  • Pivovar Janáček Uherský Brod
  • Pivovar Platan Protivín
  • Pivovar Rychtář Hlinsko
  • Pivovar Vysoký Chlumec
  • Pivovar Klášter Hradiště nad Jizerou

K Brewery má také pětačtyřicetiprocentní podíl v pivovaru Svijany

Čtěte také

 

Zatímco pivovarnický průmysl se jako celek letos propadá, Černé Hoře prodeje v porovnání s loňskem rostou a rozšiřuje se i vývoz.

Několikaměsíční jednání o odkoupení podílu Fuska a jeho syna Daniela ztroskotávala na tom, že K Brewery mělo zájem pouze o pivovar. Fusek ovšem trval na tom, že pokud má své "dítě" prodat, tak zároveň s hotelem a dalšími aktivitami spojenými s pivní turistikou.

Tuto překážku se už nejspíše podařilo překonat. Společnost Pivovar Černá Hora se může rozdělit na dvě části. Pivovarnická divize, jejíž jmění bylo oceněno na 232 milionů korun, zřejmě přejde na firmu Danio Reiro, jak plyne ze zmíněné sbírky listin. Za Danio Reiro vystupuje Zdeněk Radil a v dozorčí radě jsou lidé spojení s K Brewery. Fuskovým zůstane hotelová divize. Na projekt nazvaný Hotel Sladovna mají přislíbeny evropské dotace, což dělení firmy také komplikuje.

"Hotel neumíme provozovat, proto jsme chtěli jen pivovarnickou část. Pivovar s hotelem by ale měly nadále fungovat v symbióze," představuje si Radil. Dobře ví, že má-li být lákadlem pro hotelové hosty pivovar, odrazí se to i v konzumaci piva. "Každopádně znovu zdůrazňuji, nic není definitivní. K celé záležitosti se rovněž musí vyjádřit financující peněžní ústavy," dodává.

Sbohem daňovým úlevám

V minulém roce společnost K Brewery ještě tvrdila, že není skupinou ovládající šest regionálních pivovarů. Hlásí se k tomu až od letoška. Tím také končí nezávislost malých pivovarů a jejich daňové úlevy.

Majitelům se pochopitelně nelíbí zvýšení spotřební daně, které od příštího roku zavádí Janotův úsporný balíček. "Z vína se žádná daň neodvádí a všechno má odnést pivo. Kdyby šlo o dočasný krok reagující na kritický stav veřejných financí, dalo by se to pochopit. Ale nárůst o 42 procent je příliš vysoký," namítá Radil.

Věří, že jejich skupina se s nepopulárním opatřením vypořádá. "Malé pivovary s vysokým podílem sudového piva si mohou vyšší daň promítnout do ceny. Hůř na tom budou výrobci závislí na prodeji lahvového piva v obchodních řetězcích. Může je to existenčně ohrozit," očekává šéf K Brewery.

Prodeje nového uskupení jako celku v porovnání s loňským rokem stoupají. Od začátku roku představuje meziroční zvýšení prodejů v tuzemsku 5,2 procenta, za říjen dokonce 12,9 procenta.

"Bylo by špatně, kdybychom neměli takové nárůsty. S loňským rokem se nemůžeme srovnávat. Investovali jsme totiž do marketingu a začali koordinovat obchodní politiku," vysvětluje Radil.

Pro pivovarnické uskupení, které dohromady zaměstnává kolem 600 lidí, pracují desítky bývalých obchodníků z Plzeňského Prazdroje.

Klíčovým člověkem je obchodní ředitel Otakar Binder. Prodej probíhá přes novou síť distribučních center, která jsou v Praze a v šesti pivovarech. "Obchodní ředitelé v regionech mají poměrně volné ruce. Vždycky je dominantní prodej piva, které se v místě vaří. Pro zpestření nabízejí i jiné značky z naší skupiny," popisuje Radil.

Díky tomu se značky regionálních pivovarů, jako jsou Ježek, Rychtář nebo Janáček, objevují v místech, kde předtím nikdy nebyly. Společná obchodní politika spočívá především v jednotném jednání s obchodními řetězci.

Radikální obměna

Nemalé úspory přinesl menším pivovarům společný nákup surovin, který také dělá K Brewery skupinou. "Řádově se takto uspoří desítky milionů korun," vypočítává šéf K Brewery.

Nedošlo na jeho dřívější slova, že noví majitelé nebudou v převzatých pivovarech radikálně měnit management a budou věřit odborníkům. Nakonec se obměna nedotkla jenom hlinského Rychtáře. Sehnat nové lidi prý nebyl problém. "Česká republika by odborníky na pivo mohla vyvážet do zahraničí. Vzhledem k tomu, jak se v České republice koncentruje výroba, není problém sehnat zkušené lidi," dodává Radil.

Do konce roku bude mít strategický plán rozvoje pivovarů na příštích pět let. I to má být dalším z důkazů, že čeští investoři neskoupili malé pivovary k tomu, aby je jako ucelený balíček dál prodali.

"Chceme investovat stovky milionů korun především do technologií ve všech pivovarech," plánuje ředitel.

Za letošní rok nalijí noví majitelé do modernizace pivovarů necelých sto milionů korun z vlastních zdrojů i bankovních úvěrů. Začali v Platanu Protivín a v jihlavském Ježkovi, nejdynamičtěji rostoucím z celé šestice. Za deset měsíců letošního roku jeho prodej vzrostl o 77 procent.

Kupříkladu Pivovar Janáček zvýšil výstav o pět procent, některým pivovarům naopak prodej klesl.

Podobně jako velcí hráči, kteří přestali poskytovat profesnímu svazu údaje o svých prodejích, nechce úplně odkrývat karty ani K Brewery. "Budeme zveřejňovat jen celková čísla. Nebudeme informovat o výsledcích jednotlivých pivovarů, abychom nebyli v konkurenční nevýhodě," říká šéf uskupení.

Zatímco se prodeje na českém trhu za celou skupinu zvyšují, vývoz se meziročně snížil. Od ledna do října klesl o 40 procent.

Vedení K Brewery to vysvětluje především omezením neefektivního exportu lahvového piva pod privátními značkami do Německa. "Zachovali jsme jen obchody za rozumnou cenu. Vývoz bude vždy jen něco navíc, primární je pro nás český trh," poznamenává Radil.

Tuzemskou nabídku nově obohacuje ležákem Lobkowicz Premium, který má být vlajkovou lodí K Brewery s celostátní distribucí. Pivaři mají slyšet na tradiční postupy a původní recepturu. U mnohých regionálních piv jim návrat k tradici zachutnal.

 

Právě se děje

Další zprávy