Tunelování obchodního domu Kotva: soud zrušil tresty

Tomáš Fránek
5. 1. 2012 5:00
Případ se kvůli chybám při vyšetřování vrací na začátek, rozhodl vrchní soud
Exteriér obchodního domu Kotva - květen 2004.
Exteriér obchodního domu Kotva - květen 2004. | Foto: MARTIN MRÁZ/MF DNES/Profimedia.cz

Praha - Kauza podvodu s akciemi legendárního pražského obchodního domu Kotva se kvůli chybám ve vyšetřování vrací na úplný začátek.

Vrchní soud v Praze totiž v rozhodnutí, jež má deník Aktuálně.cz k dispozici, zrušil všechny tresty pro lidi, kteří se měli podvodů s akciemi dopustit. A případ vrátil k novému vyšetřování státnímu zástupci.

Boj o obchodní dům Kotva patří mezi nejznámější hospodářské kauzy v Česku. Ve sporu už vedle českých soudů rozhodoval také Evropský soud pro lidská práva a v arbitráži kvůli Kotvě požaduje kyperská společnost Forminster Enterprises Limited miliardu korun.

Kde jsou důkazy?

Původně za pokus o podvod s akciemi Kotvy padly vysoké tresty. Bývalý šéf investičního fondu Trend Miroslav Hálek měl podle verdiktu Městského soudu v Praze jít za pokus o podvod s akciemi pražského obchodního domu Kotva v hodnotě téměř 385 milionů korun na pět let do vězení.

Šestiletý trest vyměřil i Martinu Vlčkovi, uprchlý Miroslav Vlastník dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou pěti let. Luboši Zlatohlávkovi soud uložil tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let.

Muži se podle spisu pokusili v roce 2003 podvodně získat asi 56 procent akcií společnosti, a tak ji ovládnout.

Hálek, Vlček a Vlastník chtěli v roce 2003 podle státního zástupce získat téměř 385 tisíc zaknihovaných akcií společnosti Kotva pomocí zfalšovaných dokumentů. Žalobce tvrdil, že akcie byly už v roce 1997 prodány kyperské společnosti Forminster Enterprises Limited (FEL), obžalovaní to věděli, a přesto se je pokusili o několik let později podvodně získat, když předstírali, že nešlo o prodej, ale pouze o půjčku.

Podle zpochybňované smlouvy měla společnost Královéhradecká Brokerská zapůjčit akcie na 2230 dnů. Tím muži podle vyšetřovatelů vytvořili fiktivní pohledávku za FEL na vrácení akcií, kterou pak postupovali na firmy, které kontrolovali. Podle obžaloby šlo o společnosti Genta a Invest Centrum CZ. Policie se případem začala zabývat na základě trestního oznámení, které podala právě společnost FEL, jež smlouvu o půjčce neuznává a považuje ji za falešnou.

Vrchní soud ale v rozsáhlém verdiktu všechny tresty zrušil. Podle senátu vedeného soudkyní Lenkou Konopovou vycházelo potrestání všech mužů z výpovědí svědků, které není možné považovat za důvěryhodné a v jejich výpovědích je řada rozporů.

Policie musí vyšetřovat znovu

"Skutečnosti vyplývající z provedených důkazů vyvolávají významné pochybnosti o celé verzi obžaloby," rozhodli soudci, kteří označili důkazy proti všem odsouzeným za nespolehlivé a nepodložené.

Podle soudců šlo o vážné chyby, nezákonné bylo už usnesení o zahájení trestního stíhání. Obžalovaní muži nemohli uplatnit svoje důkazy, pochybné je, zda šlo vůbec o podvod. "Byla porušena zásada zákonnosti a bylo porušeno i právo obviněných na obhajobu," rozhodli soudci.

Policie tak bude muset vyšetřovat celý případ znovu.

Hálek čelí obžalobě i v kauze údajně vytunelovaných investičních fondů Trend a Mercia. Žalobce viní manažery včetně Hálka, který byl údajně hlavou celé skupiny, z poškození fondů ve výši 1,4 miliardy korun. Obžalovaní podle spisu od poloviny 90. let z portfolií fondů různými machinacemi vyvedli akcie nejcennějších firem, například Kotvy. Spor se táhne už 14 let.

 

Právě se děje

Další zprávy