Tržby za elektroniku v Česku loni klesaly skoro o 6 %

Veronika Skálová Veronika Skálová
18. 7. 2011 10:52
Vítězem loňského roku byl Electro World, který zvýšil tržby o 10 % navzdory pokelsu trhu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Nakupovat elektroniku, když nezaměstnanost rostla a úplný konec krize nebyl zdaleka vidět, se Čechům zřejmě nechtělo. Dokazují to údaje o vývoji maloobchodu s elektronikou v loňském roce, který klesl v běžných cenách ve srovnání s předchozím rokem o 5,8 procenta.

Přehled tržeb šesti největších prodejců elektroniky v Česku zveřejnila společnost Incoma spolu s časopisem Moderní obchod. Celkově těchto šest firem v roce 2010 utržilo 29,2 miliardy korun (včetně DPH).

Největší prodejci

Tržby v roce 2010
(změna od 2009)

HP Tronic Zlín: 7,1 mld Kč
(- 5%)

Fast ČR: 6,7 mld Kč
(+ 3%)

Okay: 4,6 mld Kč
(- 4%)

Datart: 4,2 mld Kč
(0%)

Electro World: 3,5 mld Kč
(+ 10%)

K+B Expert: 3,2 mld Kč
(- 5%)

Žebříček největších prodejců vede HP Tronic Zlín, která má kromě velkoobchodu i vlastní prodejny Elektro Proton. Její tržby byly o 5 procent nižší než v roce 2009, přesto dosáhly 7,1 miliardy korun.

O něco lépe si vedla dvojka na trhu, firma Fast s tržbami 6,7 miliardy, tedy o 3 procenta vyššími než o rok dřív. Také tato společnost se zabývá velkoobchodním prodejen, kromě toho má vlastní značku Planeo.

Tržby prodejců, kteří se zabývají pouze maloobchodním prodejem, byly nižší než u prvních dvou společností. Nejlépe si v loňském roce vedl Electro World, kterému se podařilo zvýšit tržby o 10 procent na 3,5 miliardy korun.

"Na tomto vývoji se pravděpodobně významně podílela rozsáhlá remodelace a modernizace prodejen ElectroWorld zahájená koncem roku 2009. Podle poslední studie ELEKTRO se v tomto období stal ElectroWorld nejnavštěvovanějším specializovaným řetězcem na trhu," upozornil Zdeněk Skála ze společnosti Incoma.

Konkurenční Datart, který má téměř dvojnásobný počet poboček, utržil podle odhadu Incomy 4,2 miliardy a udržel tak tržby na úrovni roku 2009.


 

Právě se děje

Další zprávy