Tržby Hamé vyrostly nad pět miliard, polovina je z exportu

ČTK ČTK
12. 3. 2014 11:53
Potravinářská firma se v loňském roce ještě více zaměřila na trhy v Africe a nově i na Čínu.
Dětské výživy Hamé
Dětské výživy Hamé | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Tržby potravinářské společnosti Hamé za vlastní a importované výrobky stouply loni hlavně díky exportu o čtyři procenta na 5,131 miliardy korun. Zahraniční trhy se na celkových tržbách podílely 52 procenty. Firma se více zaměřila na Afriku a Čínu. Ze sortimentu měly největší podíl na obratu trvanlivé masové výrobky.

Celkové tržby skupiny Hamé dosáhly 5,7 miliardy korun. Hamé loni významně pomohl export. "Zahraniční trhy nám pomohly vyrovnat mírný pokles tržeb v Česku, kde loni stále přetrvávala opatrná nákupní nálada spotřebitelů. K významnému nárůstu oproti roku 2012 došlo například v Rusku, kde se tržby zvýšily o 15 procent, na Ukrajině o 29 procent, a v Rumunsku dokonce o 39 procent," uvedl generální ředitel společnosti Martin Štrupl. Vývoz do Německa podle něj vzrostl o deset, do Slovinska o 41 procent.

Potravinářská firma se také v loňském roce ještě více zaměřila na trhy v Africe a nově i na Čínu. "Probíhají jednání s místními distributory v Súdánu, Etiopii a Ghaně, připravujeme jednání i v Senegalu a dalších zemích. Na těchto trzích je zájem hlavně o kojenecké výživy, kečupy, paštiky a další masové produkty," dodal Štrupl. Hamé podle něj v Africe hledá také suroviny pro vlastní výrobu, například luštěniny či rajský protlak.

Firma v těchto dnech poprvé vyvezla vlastní výrobky i do Číny. Šlo o masozeleninové a ovocné kojenecké výživy, pro které má tento trh podle firmy velký potenciál.

Investice do výroby dosáhly loni více než 156 milionů korun. Peníze šly především do výrobních závodů v Kunovicích, Podivíně a Babicích. Díky investicím firma zmodernizovala provozy a jejich technologické zařízení, zefektivnila se výroba a zvýšila výrobní kapacita. Letos Hamé plánuje proinvestovat dalších přibližně 219 milionů korun.

Hamé má celkem devět výrobních závodů, sedm v ČR a po jednom v Rusku a Rumunsku. Firma zaměstnává 2350 pracovníků.

 

Právě se děje

Další zprávy