Tripartita: Modernizace Prunéřova pomůže proti krizi

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
2. 2. 2010 15:21
Celkem bude přijato 38 protikrizových opatření
Foto: Jan Langer

Praha - Také modernizace elektrárny Prunéřov patří na seznam 38 krátkodobých opatření, na nichž se dnes dohodli zástupci odborů, zaměstnavatelů a vlády. Opatření mají pomoci překonat ekonomickou krizi.

"V případě modernizace Prunéřova by tuzemské firmy mohly získat zakázky za 25 miliard korun," upozornil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák. Podle některých odhadů by k současné stovce subdodavatelů elektrárny přibylo dalších 200 firem a počet zaměstnanců by z nynějších 400 mohl narůst ještě o 800 lidí.

Mezi další vhodné kroky doporučené tripartitou podle ČTK patří například zlepšení podnikatelského prostředí, snížení administrativní náročnosti podnikání, či výstavba jezů na Labi.

Opatření schválí vláda

Konečné znění přijatých opatření by měla vláda schválit 8. února. Podle Hanáka jsou odbory, zaměstnavatelé i vláda schopni se dohodnout na krátkodobých opatřeních, které nevyžadují legislativní změny. 

To je například podpora zaměstnanosti nebo zrychlené čerpání z fondů Evropské unie. "Je to signál, že sociální dialog v této zemi pokračuje na dobré úrovni," řekl po jednání premiér Jan Fischer.

 

Právě se děje

Další zprávy