Třinecké železárny letos nebudou vyplácet dividendy

ČTK ČTK
24. 6. 2013 15:45
Valná hromada rozhodla také o změnách ve struktuře firmy
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Třinec - Největší česká hutní firma Třinecké železárny letos nebude vyplácet dividendy. Zisk 793 milionů korun firma rozdělí na tři části: téměř 700 milionů půjde do nerozděleného zisku z minulých let, 55 milionů na neuhrazené ztráty minulých let a téměř 40 milionů firma převede do rezervního fondu. Schválila to pondělní valná hromada společnosti.

Valná hromada rozhodla také o změnách ve struktuře firmy. Dceřiná společnost Strojírny Třinec se rozdělí na dvě části. První z nich, Drobné kolejivo, se sloučí přímo s Třineckými železárnami. Druhá část Strojírny se sloučí s další dceřinou společností D5, a nově tak vznikne akciová společnost Strojírny a stavby Třinec.

"Cílem je zejména zvyšování efektivity řízení, zjednodušení řídicích, komunikačních a výrobních procesů a dosažení úspor. Počet zaměstnanců zůstane i po sloučení obou subjektů zachován," uvedl první místopředseda dozorčí rady Třineckých železáren Ján Moder.

Třinecké železárny loni dosáhly zisku 793 milionů korun, což je o 584 milionů méně než v roce 2011. Firma sice prodala více válcovaných výrobků a oceli než před rokem, výši zisku však ovlivnila především vysoká cena vstupních surovin. Na kladný výsledek měla největší vliv rekordní výroba kolejnic a jejich úspěšný export. Podnik loni vyrobil 2,49 milionu tun oceli, což je o 0,5 procenta více než v roce 2011 a nejvíce v zemi.

Loni skupina Třinecké železárny - Moravia Steel rozšířila portfolio svých dceřiných firem. V říjnu se stala majitelem 100 procent akcií závodu ŽDB Drátovna, což významně posílilo produktové portfolio výrobků v oblasti drátovenství. Dalším přírůstkem je společnost Dalselv Design, která se zabývá projektovou a konstrukční činností v koksárenském průmyslu.

Hlavní výrobkové portfolio Třineckých železáren tvoří ocelové válcované výrobky, jako jsou válcovaný drát, který tvoří téměř 40 procent prodeje, kolejnice a hutní polotovary. Železárny zaměstnávají téměř 6000 lidí, jejichž průměrná mzda loni činila 27 500 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy