Trh s komerčními nemovitostmi se zvedá, říká studie

Ekonomika Ekonomika
24. 6. 2011 10:30
Nejaktivnější je letos na realitním trhu CPI Radovana Vítka

Praha - Stále ještě nedosahujeme ani pětiletého průměru, přesto aktivita na trhu s podnikatelskými nemovitostmi ve střední Evropě začíná nabírat na obrátkách.

Tvrdí to čerstvá studie realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Podle ní investoři utratili za podnikatelské nemovitosti na středoevropských trzích od začátku roku 2,1 miliardy eur, tedy asi 51 miliard korun.

Přitom v celém loňském druhém pololetí činily investice v regionu 1,8 miliardy eur (kolem 44 miliard korun).

Objem investic rostl i v Česku, které z celkového koláče ukrojilo třetinu.V Česku investoři v první polovině letošního roku koupili komerční nemovitosti za 744 milionů eur (zhruba 18 miliard korun), v minulém pololetí se uskutečnily obchody jen za 295 milionů eur (přibližně sedm miliard korun). Realitní trh rostl i v Maďarsku, naopak v Polsku vykázal pokles.

Nejaktivnější je CPI Radovana Vítka

Přestože na žádném středoevropském trhu transakční aktivita stále není na pětiletém průměru, analytici jsou přesto optimističtí. "Objem investic v roce 2011 překoná i ty nejoptimističtější lednové předpovědi. V létě proběhne na českém a slovenském trhu několik v současnosti avizovaných velkých transakcí v oboru maloobchodních, kancelářských i průmyslových prostor," uvedl James Chapman z Cushman & Wakefield v ČR a na Slovensku.

Nakupují jak domácí investoři, tak již i zahraniční, kteří se zvolna do tohoto regionu vracejí.

Z tuzemských investorů byla i v letošním prvním pololetí nejaktivnější skupina CPI miliardáře Radovana Vítka. Letos v Česku a na Slovensku koupila 14 obchodních areálů zahrnujících řetězce Family Centrum a Penny Market. CPI za ně rakouské firmě Real4You zaplatila 1,6 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy