Trestní oznámení na zónu v Holešově: ohrožuje prý vodu

Karel Toman
31. 3. 2011 23:15
Dvě občanská sdružení a zastupitelé kříží plány kraje i vlády s investicí za miliardu
35 metrů vysoký vodojem pro budoucí průmyslovou zónu stojí u Holešova od podzimu 2009.
35 metrů vysoký vodojem pro budoucí průmyslovou zónu stojí u Holešova od podzimu 2009. | Foto: Aktuálně.cz

Holešov - Trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožení životního prostředí podají podle informací deníku Aktuálně.cz v pátek dvě občanská sdružení a jeden zastupitel města Holešov.

Kříží tím významně plány Zlínského kraje i české vlády. Životní prostředí totiž podle nich neohrožuje nic menšího než obří strategická průmyslová zóna za miliardu korun, na kterou ze tří čtvrtin přispěl stát a na které se po několika letech příprav a pokládce inženýrských sítí právě začalo stavět.

Trestní oznámení na neznámého pachatele připravila občanská sdružení Ohnica, Za zdravé a krásné Holešovsko a holešovský zastupitel Josef Bartošek.

Využili při tom služeb další tamní zastupitelky, právničky Jarmily Pokorné. Tu poprvé kontaktovali 22. března, na Den vody. O tu jde v celé věci především, zóna totiž stojí v jímacím pásmu velkého podzemního zdroje pitné vody pro 28 tisíc lidí, který má však kapacitu zásobit až 100 tisíc lidí, tedy celé krajské město.

Zóna tu nikdy neměla být

360 hektarů průmyslu

  • Strategická průmyslová zóna Holešov patří rozlohou 360 ha k největším v zemi. Do stejné kategorie patří například zóny v Kolíně, Nošovicích či Mošnově. Zónu za více než miliardu korun zaplatil ze tří čtvrtin stát. Zlínský kraj chce zónou navázat na hospodářské zázraky fenoménů Baťa a Čuba.

První pětka investorů

  • Mitas, a.s.
    Plocha (tis. m2): 65 (+60 opce)
    Pracovní místa: 550
    Přibližná investice (miliony Kč): 990
  • Foundry & Machining, s.r.o.
    Plocha (tis. m2): 14,5
    Pracovní místa: 130
    Přibližná investice (miliony Kč): 180
  • MRB Sazovice, s.r.o.
    Plocha (tis. m2): 8,8
    Pracovní místa: 20
    Přibližná investice (miliony Kč): 60
  • Pokart, s.r.o.
    Plocha (tis. m2): 20
    Pracovní místa: 70
    Přibližná investice (miliony Kč): 40
  • Kart Zlín, s.r.o.
    Plocha (tis. m2): 11
    Pracovní místa: 60
    Přibližná investice (miliony Kč): 40
    (Zdroj: Czechinvest, Industry Servis ZK)

"Na základě prostudování znaleckých posudků a dalších materiálů jsem dospěla k závěru, že by mohlo jít o podezření na spáchání trestného činu ohrožení životního prostředí v lokalitě Strategické průmyslové zóny Holešov," sdělila Pokorná Aktuálně.cz.

"Myslím, že došlo k porušení ustanovení takzvaného vodního zákona. Ta totiž zakazují provádět činnosti, které poškozují, nebo i jenom ohrožují vydatnost, jakost nebo zdravotní nezávadnost vodního zdroje," dodala. A právě k ohrožení vodních zdrojů podle subjektů podepsaných pod oznámením stavbou zóny dochází.

"Podle mne a těch, co mě kontaktovali, tam ta zóna nikdy neměla vzniknout,"  dodává právnička Pokorná, která jako holešovská zastupitelka svého času sama spolu s Bartoškem zvedla ruku pro změnu územního plánu, která stavbu gigantické 360 hektarů velké zóny umožnila.

"Dnes svého hlasu lituji"

"Dnes toho lituji," přiznává. Zóna je ale podle ní od začátku nápad Zlínského kraje, který pro něj zlákal vládu v době, kdy v Česku hledala místo pro svou továrnu automobilka Hyundai. Ta nakonec zakotvila v Nošovicích.

Od té doby podle Pokorné následovala "tvrdá masáž" odborná i politická, ze které teď ale část města vystřízlivěla.

První náznak problémů pro plány kraje se zónou přinesl hydrogeologický posudek na hned první továrnu, která tam měla stát - společnost Mitas, která chce v zóně vyrábět pneumatiky na traktory, tam má v plánu zaměstnat 550 lidí, přinejmenším část z nich však převede z jiné výroby v kraji, takže nových míst by v Holešově ve skutečnosti tolik nevzniklo.

Továrna podle posudku holešovské firmy Aqua-Gea deklarovala, že bude ročně vypouštět desítky tun emisí benzínu do ovzduší. Tato dobře rozpustná látka "cestuje" podzemím desetkrát rychleji než voda a podle autora posudku Zdeňka Vacka by tak výrazně ohrozila pitnou vodu.

Obě možné varianty pozemků v zóně, které Mitas chce ke stavbě, přitom podle posudku stojí v druhém ochranném pásmu zdroje pitné vody pro celé město a okolní vesnice.

"Nepřípustné ohrožení" vodních zdrojů

Rozlohou 360 hektarů je holešovská zóna skoro stejně velká jako vnitřní město Holešov.
Rozlohou 360 hektarů je holešovská zóna skoro stejně velká jako vnitřní město Holešov. | Foto: Aktuálně.cz

Kromě toho se v závodě bude podle firmy Aqua-Gea manipulovat s nebezpečnými látkami, přičemž podle zákona se zdroje pitné vody nesmějí nejen znečistit, ale ani ohrozit. Podle posudku Mitas také "nekriticky spoléhá na infrastrukturu průmyslové zóny při eliminování negativních vlivů z produkce odpadních vod."

Z těchto a podobných důvodů autor posudku obě navrhované varianty umístění továrny zamítl.

"V daných přírodních podmínkách by umístění závodu Mitas v ochranném pásmu jímacího území představovalo zcela jistě nepřípustné ohrožení podzemních vod a s největší pravděpodobností hraničící s jistotou i poškození jejich kvality," píše Zdeněk Vacek v posudku, který má deník k dispozici.

"Nemám nic proti Mitasu. Jsem ale hydrogeolog a z tohoto pohledu je věc jednoznačná," potvrdil deníku v půli února autor posudku Zdeněk Vacek.

Jestli bude mít posudek nějaký vliv na další osud plánované továrny, nechtěl tehdy Mitas komentovat.  "Jakékoliv spekulace ohledně našeho záměru na Holešovsku jsou nyní bezpředmětné," řekl místopředseda představenstva společnosti Josef Křemeček.

Trestní oznámení dostane na stůl Okresní státní zastupitelství v Kroměříži.

 

Právě se děje

Další zprávy