Transformers a G.I. Joe táhnou v krizi hračkáře k růstu

Ekonomika Ekonomika
21. 7. 2009 0:15
Spojení s filmovým prlůmyslem se osvědčuje, firmě Hasbro přináší zisky
Foto: archiv

New York - Krize ani slábnoucí dolar nezabránily přednímu americkému výrobci hraček, firmě Hasbro, aby ve druhém čtvrtletí zvýšila zisk o pět procent - z 37,5 milionu dolarů před rokem na 39,3 milionu dolarů letos. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Dodala, že na úspěchu se podílel silný prodej figurek Transformers a G. I. Joe - obě jsou svázané s filmovými kasovními trháky, kde hračky vystupují.

Přepočteno na akcie činil zisk společnosti 26 centů na kus, takže překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali o tři centy nižší. Celkové tržby společnosti stouply o procento na 792,2 milionu dolarů z předchozích 784,3 milionu.

"Sexistické" hračky do nepohody

Společnost Hasbro je ve Spojených státech druhým největším výrobcem hraček za konkurentem Mattel. Ten minulý týden oznámil, že jeho zisk ve druhém čtvrtletí meziročně stoupl o více než 80 procent na 21,5 milionu dolarů, přestože se prodej mezikvartálově propadl o 19 procent. Pokles tržeb totiž kompenzoval výrazným snížením nákladů.

Hasbro má v letošním roce oproti svému většímu konkurentovi výhodu díky svým figurkám souvisejícím s filmy Transformers: Pomsta poražených a G. I. Joe: Vzestup kobry.

Po nedávném uvedení Transformers do kin vzrostl prodej stejnojmenných hraček v USA a Kanadě o pět procent.

Premiéra filmu o vojácích G. I. Joe, které jsou některými organizacemi kritizovány jako militantní, a podobně jako třeba panenka Barbie od Mattela také za sexistické, je plánována na srpen.

Podle analytiků tak filmy poskytnou firmě potřebnou podporu v době hospodářské krize.

Se společností Discovery Communications navíc zformovala novou televizní stanici.

 

Právě se děje

Další zprávy