Toyota zastavuje výrobu, další japonské firmy také

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 3. 2011 8:40
Automobilky těžce poškodilo páteční zemětřesení a následná tsunami
Zastavujeme výrobu, oznámil šéf Toyoty
Zastavujeme výrobu, oznámil šéf Toyoty | Foto: Reuters

Tokio - Japonská automobilka Toyota pozastaví kvůli následkům pátečního zemětřesení výrobu ve všech 12 japonských závodech nejméně do středy. Podnik uvedl, že mu přestávka ode dneška do středy sníží produkci o 40 tisíc vozidel.

Japonsko zasáhlo zemětřesení o síle 8,9 stupně Richterovy stupnice, které spolu s mohutnou cunami zničilo stovky kilometrů dlouhý pás severovýchodního pobřeží ostrova Honšú. Oficiální údaje zatím hovoří o více než 1400 mrtvých, skutečný počet obětí může ale překročit 11 tisíc. (vývoj v Japonsku on-line sledujte ZDE).

V lednu Toyota vyrobila v Japonsku 234.045 aut, Japonsko se tak na její světové produkci podílelo 38 procenty. Akcie Toyoty v pondělí klesly o 7,7 procenta, zatímco se přední index Nikkei snížil o 6,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Zastavení provozu v některých závodech ohlásili také další japonští výrobci automobilů, například Nissan Motor a Honda Motor. Zemětřesení by také mohlo narušit dodávky japonských automobilů i automobilových součástek do Spojených států.

 

Právě se děje

Další zprávy